Čuveni glumac Žan Klod Van Dam proslavio je svoj 62. rođendan, a iako je u sedmoj deceniji, čuveni snagator može da se pohvali linijom i formom na kojoj bi mu pozavideli i daleko mlađi. I dalje je aktivan u svetu filma, i rado viđen gost na svečanostima, a njegova pojava i dalje izaziva oduševljenje i poglede baš kao u vreme najveće slave kada gotovo nije bilo žene kojoj na pomen njegovog imena nisu klecala kolena.

Međutim, mnogi ne znaju da je pre nego što je stekao svetsku slavu, glumac imao više nego težak život, a nije ga zaobišla ni "kletva" Holivuda kada je počeo da zarađuje, te je u jednom trenutku na narkotike trošio i do 10.000 dolara nedeljno. 

Poznati belgijski glumac proslavio se ulogama u akcionim filmovima, među kojima su najpoznatije one u ostvarenjima "Kikbokser", "Dvostruki udar", "Univerzalni vojnik", "Teška meta", "Vremenski policajac" i "JCVD" ponajviše zbog znanja borilačkih veština na koje je krenuo sa 10 godina iz tužnog razloga.

Naime, možda vam balet i Žan Klod Van Dam ne idu zajedno, ali je činjenica da je slavni zavodnik kao dete bio veliki zaljubljenik u ovu umetnost.

U detinjstvu je bio jako slabašan i bolestan, a zbog naočara sa debelim staklima i baleta bio je laka meta za ismevanje vršanjaka. Batine su bile svakodnevna pojava, a onda je odlučio da uzme stvar u svoje ruke i krenuo na karate. 

Žan Klod trenirao je karate tri do četiri puta nedeljno, a tokom karate karijere imao je 44 pobeda i 4 poraza, i sa 18 godina bio je nosilac crnog pojasa. Borilački sport doneo mu je titulu evropskog prvaka, imao je 20 godina kada je ostvario ovako veliki uspeh.

Inače, Van Dam je uvideo važnost obe disciplince (i baleta i karatea). Balet je Žan Klodu dao neku vrstu gracioznosti u njegovim borilačkim potezima, a pomogao mu je i da usavrši balans, preciznost i fleksibilnost.

Nakon toga, počeo je da radi kao obezbeđenje u klubu, a onda mu se život promenio, takoreći, preko noći. Njega je navodno zapazio niko drugi do Čak Noris i ponudio mu posao kaskadera u Holivudu.

Bio je skitnica

Preseljenje u Ameriku nije donelo Žanu uspeh preko noći. Jedno vreme živeo je na ulici i jeo šta bi pronašao. Sreća se okrenula kada je dobio prvu ulogu u Holivudu. Bilo je to 1984. u filmu "Monaco Forever". Nakon ovog ostvarenja, ređao je uspeh za uspehom, i počeo da zarađuje vrtoglave sume novca.

Osamdesete su bile godine njegovog najvećeg uspeha, a početkom devedesetih upao je u zamku narkotika na koje je nedeljno trošio i do 10.000 dolara. Uprkos borbi sa porocima, glumac nije pravio veće pauze u karijeri, te je ostao aktivan do dana - današnjeg.

Trebalo je da igra Predatora, ali je odustao iz dva razloga

Van Dam je prvobitno trebalo da zaigra pored Arnolda Švarcenegera u filmju "Predator". On je čak i počeo da snima "Predatora", ali je odustao iz dva razloga.

Prvo, mučio je muku sa kostimom. U njemu mu je bilo pretoplo i ne tako udobno, čak je imao i poteškoća sa disanjem. Zamenio ga je Kevin Piter Hol, glumac koji je bio visok 218 santimetara.

Drugi razlog je taj što je dobio ponudu da snimi film koji ga je kasnije proslavio, "Krvavi sport" ("Bloodsport").

- Trebalo je da igram u sceni gde se Predator borio protiv Dača (Arnolda Švarcenegera), ali, kao što većina zna, ekipa filma "Krvavi sport" me je zvala. Ipak, ponosan sam što je moje ime vezano za ovaj naučno-fantastičnu akcionu franšizu - napisao je Žan Klod Van Dam u svojoj objavi na Instagramu.

Žan Klod Van Dam je trebalo da bude u igrici Mortal Kombat, ali...

Originalna video igra Mortal Kombat zamišljena je kao borbena igra zasnovana na Van Damu. Kreatori igrice Ed Bun i Džon Tobias prvobitno su želeli da u igri glumi samog sebe. To je propalo jer je glumac ranije imao dogovor za drugu igru pod pokroviteljstvom platforme Sega Genesis.

Ed Bun i Džon Tobias na kraju su odlučili da stvore lik za Mortal Kombat, koji je napravljen po modelu Van Dama, a to je Džon Kejdž, koji je imao izgled Žan Klodovog lika iz filma "Krvavi sport" ("Bloodsport")

Buran ljubavni život

Kada je u pitanju njegov privatni život, on je prepun skandaloznih detalja. Glumac se ženio puta i to za četiri žene. Dva puta je bio u braku sa bodibilderkom Gladis Portuges koju je prevario sa pevačicom Kajli Minog.

Naime, on je tada snimao film "Ulični borac" na Tajlandu u kojem je igrala i slavna pevačica sa kojom se upustio u kratku aferu. Da joj je muž neveran, Gladis je saznala javno, u intervjuu koji je Žan dao 2012. godine.

Žan Klod Van Dam varao je ženu sa kajli Minog.
Shutterstock 

- To se desilo. Bio smo na Tajlandu, imali smo aferu. Slatki poljubac, prelepo vođenje ljubavi. Bilo bi nenormalno da nisam imao aferu sa Kajli Minog, tako je lepa - rekao je Van Dam 2012. godine.

Inače, glumac ima troje dece, a mnogi kažu da je njegov najstariji sin njegova slika i prilika. I dalje je aktivan i redovno trenira, te oduševljava svoje pratioce na Instagramu impresivnim snimcima, a kako danas izgleda jedan od najomiljenijih snagatora pogledajte u nastavku:

Instagram Evo kako Žan Klod Van Dam izgleda danas.

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!