Kejt Midlton često je viđena kako nosi nakit kraljevske porodice, a najčešće se radi o nakitu pokojne princeze Dajane i pokojne kraljice Elizabete II.

Kejt je na sahrani minđuše kombinovala uz crnu odjevnu kombinaciju u znak tuge za kraljicom, a na bdjenju je nosila i minđuše princeze Dajane.

Kraljica je imala bogatu kolekciju skupog nakita, koja se sastoji od brojnih dragulja, dijamanata i bisera, a mnoge zanima ko će naslediti njenu zbirku dragocenosti.

kamila parker prva je u redu za vlasnštvo nad skupocenim nakitom kraljice elizabete
Rob Welham / Camerapress / Profimedia 

Prva u redu za vlasništvo nad skupocenim nakitom je nova kraljica Kamila Parker.

"U svemu tome postoji hijerarhija", rekla je Keti Nikol, stručnjakinja za kraljevsku porodicu u intervjuu za ET.

"Kraljica pratilja dobija prvi izbor kraljičinog nakita. A nakon toga je princeza od Velsa, naravno, Kejt Midlton. Vojvotkinja od Saseksa, sigurna sam, doći će po neki nakit u nekom trenutku, ali ona je mnogo dalje u poretku."

kejt midlton često nosi nakit princeze dajane
SplashNews.com / Splash / Profimedia 

Treba imati na umu da krunski dragulji, zajedno sa stvarima poput Carske državne krune, kao i određenih kraljevskih rezidencija, pripadaju naciji, a ne samim pojedincima. Kraljičina privatna zbirka je druga stvar.

"Ključna razlika između krunskih dragulja i kraljičine privatne zbirke je ta što o privatnoj zbirci znamo puno manje", objasnila je Nikol.

"Ovo su darovi koji se daju kraljici tokom njene vladavine, ali krunski dragulji pripadaju monarhu. Oni se predaju od monarha do monarha u poverenju za naciju. Dakle, tehnički, oni pripadaju monarhu, ali monarhu nije dopušteno da pobegne s krunskim draguljima. Oni ostaju čuvani u Londonskom tornju na sigurnom za naciju, a kada jedan monarh umre, krunski dragulji odmah se prosleđuju njihovom nasledniku."

kruna pripada naciji
BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia 

Takođe je teško odrediti novčanu vrednost kraljičine privatne zbirke, iz očitih razloga.

"Dok krunskim draguljima možemo proceniti milijarde, proceniti vrednost kraljičine privatne zbirke mnogo je teže, jednostavno zato što ne poznajemo svaki komad u njenoj kolekciji", rekla je Nikol.

"I, takođe, kako možete staviti cenu na nešto što joj je možda dao svetski vođa ili kralj ili kraljica ili car ili carica pre 40, 50 godina? Ovi komadi imaju toliki značaj, istorijski značaj, da im je vrlo teško odrediti cenu."

"Sigurna sam da postoje draguljari koji bi mogli sakupiti kraljičinu ličnu kolekciju na temelju onoga što smo videli, a to su tijare pune bisera i dijamanata", nastavila je Keti:

"ali s obzirom na to da su ih kraljice predale pred našom pokojnom kraljicom, nemoguće ih je procijeniti. Jednostavno su neprocenjivi."

Možda je jedan od najpoželjnijih komada nakita u privatnoj kolekciji pokojne kraljice verenički prsten s okruglim dijamantom od tri karata kojim je princ Filip postavio pitanje 8. juna 1947. Priča kaže da je Filip koristio dijamante s tijare koja je pripadala njegovoj majci, princezi Alis od Betenberga. S prstenom je bio jedan problem, bio je prevelik za kraljičin prst. No, promenili su mu veličinu upravo na vreme za objavu veridbe para u palati.

princeza šarlot možda će naslediti verenički prsten svoje prabake
i-Images / Eyevine / Profimedia 

Keti kaže da bi taj prsten možda mogao pripasti princezi Šarlot.

''Ko god da ga dobije, imaće vrlo poseban komad nakita, a to bi možda mogla biti i princeza Šarlot.''

Kraljica Elizabeta Princeza Diana YouTube/Princess Diana


Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!