Princeza Haja bint Husein izbegava javna pojavljivanja od kako je pobegla od šeika Mohameda al Maktuma i azil potražila kod kraljice.

Međutim, upravo jedan ovako velik događaj kao što je sahrana kraljice Elizabete II naterao je odbeglu princezu Haju da se pojavi na svečanoj službi. U pratnji svog brata, princa Huseina bin Talaloma od Jordana, Haja je došla na prepodnevnu službu u kapeli Svetog Đorđa, ali ne i na glavni događaj.

Razlog? Pojavljivanje njenog bivšeg muža, šeika Mohameda al Maktuma sa kojim je i dalje na "ratnoj nozi".

S obzirom na to da je postojala opasnost da bi šeik Mohamed mogao da dođe u kontakt sa njom, Haja je ipak propustila sahranu kraljice koja joj je uvek bila velika zaštitnica.

princeza haja na sahrani kraljice elizabete
GoffPhotos.com / Goff Photos / Profimedia 

Ranije tog dana, šeik je nepozvan došao kod kralja Čarlsa tražeći sastanak, što je nateralo Haju da se uplaši i zapita: Da li će imati zaštitu kralja kao što ju je nekad imala od kraljice Elizabete?

Naime, prošle godine Visoki sud u Londonu dodelio je princezi Haji puno starateljstvo nad dvoje dece koje je imala sa šeikom Muhamedom nakon duge brakorazvodne parnice. Princeza je tada dobila 554 miliona funti kao deo alimentacije, koje planira da potroši na svoju decu Jalilu (14) i Zajeda (9).

Princeza Haja je bila jedna od bliskih prijateljica kraljice Elizabete. Sama kraljica joj je pružila zaštitu kada je Haja pobegla iz Dubaija u Veliku Britaniju od raskalašnog šeika.

Ko je šeik Mohamed al Maktum i zašto ga se Haja plaši?

Šeik Mohamed bin Rašid al-Maktoum, monarh Dubaija u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, navodno je izuzetno romantičan čovek. Toliko romantičan da piše poeziju. I javno je objavljuje. I ne samo to nego na svojoj internet stranici objavljuje stihove o tome kako je pukla ljubav između njegove šeste supruge, princeze Haje i njega. Da svi razumeju i pročitaju, šeik svoju bol u stihovima objavljuje na arapskom, ali i na engleskom jeziku.

princeza haja bila je prijateljica kraljice elizabete
Steve Parsons / PA Images / Profimedia 

"O draga, nema više reči./ Iznurila me je tvoja grobna tišina", stoji u jednoj pesmi.

"Uz mene više nema mesta za tebe./ Više ne marim živiš ili si mrtva", stoji u drugoj.

Više je nego očigledno koliko je odlazak princeze Haje teško pogodio šeika, jer ona je bila javno najeksponiranija, pa i najlepša od svih njegovih šest supruga za koje javnost zna.

Haja je treća žena koja je pobegla do "romantičnog" šeika Mohameda. Haja je zatražila politički azil u Velikoj Britaniji, a potom i razvod. Nešto očigledno ne štima kod tog čoveka, jer su pre nje od njega pokušale da pobegnu i dve njegove kćerke, Šeika Šamsa al-Maktoum i Šeika Latifa bint Mohamed al-Maktoum.

Samo, one su uhvaćene pre nego što su se dočepale inostranstva i sada su, kako navode njihovi zastupnici, u Dubaiju protiv svoje volje, zapravo su zarobljene.

Princeza Haja je ćerka pokojnog jordanskog kralja Huseina, obrazovala se po britanskim privatnim školama, studirala je politiku, filozofiju i ekonomiju na Oksfordu. Čak je za Jordan nastupila na Olimpijskim igrama 2000. u jahanju sa preponama.

haja se bavila jahanjem
MARWAN NAAMANI / AFP / Profimedia 

A da je bila uspešna i u tome, svedoči činjenica da je jedno vreme bila predsednica Međunarodne konjičke federacije, zbog čega mnogi smatraju da je bila dobra prijateljica sa kraljicom Elizabetom II.

Priča se da je upravo kraljica pomogla Haji da se razvede od šeika koji to nije hteo, te da je dobila starateljstvo nad decom iako je u Emiratima običaj da deca ostanu uz oca.

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!