Mala žena sa velikim glasom - ovim rečima muzički kritičari i ljubitelji pop muzike opisuju pevačicu Anastasiju koja je juče napunila 54. godine.

Popularna pevačica rođena je 17. septembra 1968. godine u Čikagu, a muzičku karijeru počela je da gradi prvo kao plesačica 1983. godine. Međutim, ova žena moćnog glasa pravu slavu stekla je nakon nastupa u MTV formatu koji se emitovao u periodu od 1985. do 1992. godine.

Sve je krenulo 1990. godine kada je pevala prateće vokale, a 1993. je snimila prvi duet sa američkim di-džejem Dejvdiom Moralesom. Iste godine preselila se u Los Anđeles i objavila pesmu "One more chance". Od 1997. do 199. godine bila je član benda "The Kraze", a njen debi album "Not that kind" objavljen je 1999. godine.

anastasija se proslavila krajem 90-ih godina
JACK GUEZ / AFP / Profimedia 

Album je postigao veliku uspeh na svim listama, a njen prvi singl "I'm Outta Love" je postao globalni hit 1999. godine. Prodala je preko 50 miliona ploča širom sveta. Zbog niskog rasta (157cm) dobila je nadimak "Mala dama s velikim glasom", a kritičari, mediji i fanovi smatraju je kraljicom pop-soula.

Nestala kada je bila najpopularnija

Anastasija se sa muzičke scene se povukla na vrhuncu karijere 2003. godine kada joj je dijagnostikovan rak dojke. Nakon tri godine borbe, pobedila je opaku bolest, makar na neko vreme. Početkom 2013. godine je bila primorana da otkaže evropsku turneju, jer joj se bolest vratila.

Ovog puta borba je kraće trajala i Anastasija je ponovo pobedila kancer. Iz straha da bi mogao ponovo, po treći put da se vrati, pevačica se odlučila na hrabar potez - odstranila je obe dojke.

"Postojala je šansa da se rak vrati. Imala sam 34 godine kad sam saznala da imam kancer dojke i nisam više želela taj stres. Izraslina je ustanovljena na levoj dojci, problem je kasnije rešen. Dve godine kasnije ponovo se na snimku pojavilo nešto, iako je bilo benigno, odlučila sam da mastektomija konačno reši moje probleme i da sprečim dalji rizik od kancera. Lekar me je poslao kod psihologa kako bi se ustanovilo da li sam spremna za takav zahvat. Svega sam bila svesna, osim jačine bola koji sam kasnije osetila. Napisala sam pesmu 'Broken Wings' zato što se hirurg trudio da mi ne ostavi ožiljke“, ispričala je Anastasija za američke medije.

Anastasija koja je poreklom Amerikanka, u svojoj zemlji nije bila popularna. Prepuni koncerti bili su isključivo na području Evrope i Australije, ali u svojoj domovini nikad nije doživela veći uspeh.

Iako se vratila muzici, ređe smo je viđali u javnosti. Naočare, njen zaštitni znak, u potpunosti je odbacila nakon operacije 2005, a energična muzička diva pretvorila se u nežnu plavušu.

anastasija prošle godine na venecijanskom festivalu
Independent Photo Agency Srl / Alamy / Alamy / Profimedia 

Prošle godine smo mogli da je vidimo na 78. filmskom festivalu u Veneciji, kada je prisutne ostavila bez daha, a bila je i deo jednog nemačkog muzičkog takmičenja. Elegantne kreacije postale su njen zaštitni znak, ljudi komentarišu da Anastasije izgleda kao da se zaledila u vremenu, a i dalje ponekad nosi naočare po kojima je nekada bila prepoznatljiva.

anastasija je danas deo jednog nemačkog muzičkog takmičenja
JAN WOITAS / AFP / Profimedia 


Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!