Amira el Tavel danas je sve samo ne tipična arapska princeza. Sa 38 godina, poznata je kao žena čvrste volje, slobodnog uma, ali i kao jedna od najlepših i najslobodnijih žena u arapskom svetu. Ona ne nosi ni hidžab, ni abaju, i svim silama se trudi da se položaj pripadnica "nežnijeg" pola promeni u Saudijskoj Arabiji. 

Amira el Tavel odbila je da nosi hidžab.
Tim Rooke / Shutterstock Editorial / Profimedia 

Deo dinastije te zemlje postala je udajom, a iako se razvela od saudijskog princa El Valida Bin Talala, tamošnja javnost je i dalje smatra princom. Princeza potiče iz srednje klase u Saudijskoj Arabiji, a odrasla je sa majkom, bakom i dekom. Ali, u osamneaestoj godini joj se život menja iz korena, kada upoznaje saudijskog princa El Valida Bin Talala.

Njihov sudbonosni susred desio se tokom intervjua za školske novine koji je upravo Amira radila. Da su se kockice poklopile pokazivalo je i njeno ime, jer na arapskom znači baš "princeza".

Venčali su se 2008. godine, a njihova bračna idlila trajala je svega pet godina. Mada u javnosti nikada nisu saopšteni pravi razlozi kraha njihove veze, u javnosti su šuškalo da je povod za rastanak bila činjenica da princ nije želeo decu sa Amirom. Bio je, čak, 28 godina stariji od nje, iza sebe je već imao dva braka i potomstvo.

Amira se razvela se od princa koji nije sa njom želeo decu.
GONZALO FUENTES / AFP / Profimedia 

Na mestu princeze je bila kratko, ali je uspela da pokaže neverovatnu snagu žene. Prkosila je stereotopima i zastarelim shvatanjima u Saudijskoj Arabiji. Iako njen stil nama deluje prilično smireno i konzervativno, u arapskom svetu je njen način oblačenja napravio revoluciju. Naime, za njih je to bilo nešto sasvim novo i više nego slobodno za stroga pravila koje važe i toj zemlji.

- Put da postanem princeza... Taj put je izabrao mene. Bila sam devojka iz porodice sa prosečnim primanjima, sanjala sam da postanem lekar. A onda sam se udala za princa i moj život se drastično promenio. U početku sam se fokusirala na svoje obrazovanje, jer ako čovek nije obrazovan, nema sigurnost i poverenje u sebe. Zato sam prvo učila, a onda se uključila u dobrotvorne projekte i preuzela upravljenja porodične fondacije - istakla je Amira.

I danas se bori za bolji položaj žena u arapskom društvu, zato se i osvrnula na činjenicu da upravo u takvoj sredini živi kao razvedena žena, koja ide za svojim snovima i željama.

- Moral se promenio, društvo više ne osuđuje razvedene žene kao nekada. Sada razvedena žena može da živi sama, da bude finansijski nezavisna, da donosi važne odluke i nailazi na razumevanje - naglasila je nekadašnja princeza.

Amira želi da bude pozitivan primer devojčicama.
- / Shutterstock Editorial / Profimedia 

I dodala da joj je cilj da bude primer drugim devojčicama.

- Želim da budem ona na koju žene pokazuju svojim ćerkama i kažu im: "Vidi, ona se razvela i pogledaj šta sada radi. Ona je nezavisna žena i radi dobre stvari za svoju zemlju - dodala je.

Njen život zaista podseća na bajku. Posle razvoda nije gubila veru u ljubav. Sreća joj se osmehnula 2018. godine, kada se udala za milijardera i biznismena Kalifu Bin Butija Al Muhairija, a godinu dana kasnije dobili su i sina Zajeda.

- Uvek sam verovala u ljubav, ali mislim da je ljudi pogrešno doživljavaju. Savremeni čovek podrazumeva pod ljubavlju ludu strast, ali to je samo deo ljubavi. Za pravu ljubav potrebno je prijateljstvo, uzajamno poštovanje, međusobno razumevanje - zaključila je ova nesvakidašnja arapska princeza, a još njenih fotografija pogledajte u galeriji u nastavku teksta:

Instagram Amira el Tavil je najlepša arapska princeza

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!