Glumicu Dženet Mekardi i dan-danas mnogi pamte po ulozi u tinejdž seriji "iCarly" koja se ranije prikazivala na Nickleodeonu. Zapravo, ona je svoju karijeru započela još kada je imala osam godina kada se pojavila u komediji "Mad TV", a potom i u serijama "Zakon i red", "Vil i Grejs", "CSI: Mesto zločina" i mnogim drugim.

Zbog ostvarenja "Strong medicine" nominovana je za najbolju mladu glumicu, a potom je sa prikazivanjem krenula serija "iCarly" koja joj je donela svetsku slavu, kao i "Sem i Ket" u kojoj je igrala rame uz rame sa Arijanom Grande.

Činilo se da je pred njom zavidna karijera koja će joj osigurati da se nađe na A-listi najtalentovanijih glumica Holivuda, međutim, umesto toga, Dženet se povukla, a razloge je otkrila u svojoj novoj biografiji "Drago mi je da mi je mama umrla".

Već po naslovu je jasno da je u pitanju ispovest koja nije za one sa slabim želucem, a glumica je prvi put progovorila o užasima koje je trpela celog detinjstva, incidentima na snimanjima kada su je ohrabrivali da pije alkohol iako je bila samo tinejdžerka, ili je slikali u kupaćem kostimu na probama. Zapravo, kada je otkazana serija "Sem i Ket" nuđeno joj je 30.000 dolara kako bi ćutala o svemu što se tamo dešavalo, ali je ona odbila.

Međutim, to je bio samo delić pakla koji je Dženet preživljavala.

- Nikad nisam dobila priliku da radim na projektu kojim bih se ponosila. Sada imam šansu da radim stvari na koje ću biti ponosna - rekla je još 2018. Ona je, inače, u tom periodu obrisala svoje naloge sa svih društvenih mreža i povukla se kako bi režirala svoj prvi kratki film "Keni", inspirisan smrću njene majke Debre.

Dženet je rođena u siromašnoj mormonskoj porodici, ali nije išla u školu već ju je majka Debra podučavala kod kuće, zajedno sa trojicom njene braće. Još kada je Dženet bila mala, Debra je imala zdravstvene probleme s obzirom da joj je dijagnostifikovan rak. Međutim, pored svega toga, postojali su i drugi problemi.

Kako glumica tvrdi u svojim memoarima, majka ju je dve decenije zlostavljala psihički i fizički, a čim je malo porasla gurnula ju je u Holivud.

- Želiš li da budeš mamina mala glumica? - pitala ju je i vodila na kastinge i kada devojčici nije bilo do toga.

Debra je obezbeđivala audicije i ostaloj deci, iako je Dženet bila najuspešnija, a čak i kad bi devojčicu odbacivali i nazivali je "neharizmatičnom", ona je uspevala da joj se pruži još jedna prilika i vodila je na časove glumce.

Kako se prisetila u svojoj knjizi, batine je dobijala često i zbog svega, a majka je tvrdila da to "mora da radi bar dok ne napuni 10 godina".

Dženet tvrdi i da ju je majka konstantno "pregledala", tražeći kvržice i izrasline na njenom telu, pre svega u predelu grudi, ali i na ostatku tela.

- Kada bi se pregledi završili, preplavili bi me talasi olakšanja- priznala je glumica.

- Često mi padne na pamet da bi taj trenutak bio prvi kad osetim sopstveno telo otkad pregled uopšte počne.

Nažalost, Dženet je od najranijih dana bila i na strogim režimima ishrane, a ukoliko bi se ugojila i samo par grama, majka bi je stavila na strogu dijetu. Zbog svega je razvila poremećaje u ishranu. Kada je shvatila da više ne može da se bavi glumom, saopštila je to majci, a njena reakcija bila je:

- Ne budi blesava, ti voliš glumu. To ti je omiljena stvar na svetu. Ne možeš da odustaneš! Ovo je bila tvoja šansa! To je bila naša šansa!

- Udara u volan, slučajno udari sirenu. Maskara joj curi niz obraze. Histerična je, kao da sam na audiciji za "ubistva u Holivudu". Njena histerija me plaši i mora da se obuzda - piše Dženet u svojim memoarima.

Debra je preminula 2013. godine, 17 godina nakon dijagnoze raka dojke, a Dženet se seća da je na samrtnoj postelji, kada su joj dali još samo 48 sati života, pokušavala da je oraspoloži.

- Mama. Ja sam... tako mršava sad. Konačno imam 40 kilograma - seća se da joj je rekla.

Nakon Debrine smrti, Dženet je upala u krug anoreksije, bulimije i lančanog prejedanja.

- Konačno se osećam mršavo i vredno, mislim dobro o svom telu. Izgledam ponovo kao dete. Odlučna sam da tako ostane, to je u čast mojoj mami - napisala je glumica.

Glumica je godinama posećivala različite psihoterapeute, nakon čega je konačno našla jednog koji joj je pomogao da se oporavi. Kako je i sama priznala, put nije bio lak, ali je optimistična.

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!