Drago kamenje je kako mu samo ime kaže, neka vrsta kamenja, ali su se brojni ratovi i razaranja vodila zbog svetlucavih i skupih stvari. Kroz istoriju, britanska imperija je poznata kao osvajač, a ne mali broj puta su upravo pokoravali zemlje zbog dijamanata i dragog kamenja.

Shodno tome, nije ni čudo da dame iz kraljevske porodice nose safire, rubine, smaragde i dijamante. Safir je lep dragi kamen, a jedan poseban krasi prsten dame iz britanske kraljevske porodice.

U pitanju je Kejt Midlton i njen verenički prsten, o kojem ovih dana piše britanski "Ekspres". Nakit se na ruci vojvotkinje od Kembridža našao 2010. kada je sa princom Vilijamom bila u Keniji. Vojvoda ju je tada pitao da li želi da se uda za njega i ona je pristala. Godinu dana kasnije je u Londonu upriličeno jedno od najpraćenijih venčanja u istoriji.

od 2010 godine kejt midlton nosi čuveni prsten koji je pripadao dajani
Stephen Lock / Zuma Press / Profimedia 

Sa istom pažnjom pratilo se i venčanje Dajane Spenser kasnije princeze Dajane i princa od Velsa. Čarls je Ledi Di verio istim prstenom koji je Vilijam stavio na ruku voljene Kejt- kako bi makar na taj način njegova majka "prisustvovala" njihovom venčanju.

Ledi Dajana prsten je predstavila javnosti 1981. kada je ozvaničena njena veridba sa Čarlsom, a stručnjaci vrednost procenjuju da se cena ovog nakita kreće od 350.000 do 470.000 evra.

ledi dajana prsten je predstavila javnosti kada ju je zaprosio čarls 1981 godine
Royalty / Rainbird / Profimedia 

Imajući u vidu ko je nosio odnosno nosi prsten, ne čudi što se ovaj komad nakita smatra najpoznatijim vereničkim prstenom.

U centru prstena nalazi se 12-karatni safir sa još 14 manjih dijamanata. Dajana je sama odabrala nakit kod kraljevskog draguljara Gararda, oduševljena prstenom inspirisanim brošem od safira koji je kraljici Viktoriji poklonio princ Albert za njihovo venčanje 1840. godine.

Tu je bio još jedan poseban razlog. Veruje se da je Dajana izabrala safir zbog sličnosti sa vereničkim prstenom svoje majke i zato što je bio nalik njenim plavim očima.

Ledi Di je kasnije tražila da se ubace dodatni zupci u prsten kako bi se zaštitio kamen, a Kejt je od zlatara tražila da doda perle u unutrašnjost da bi joj prsten bolje ležao na ruci, piše Blic Žena.

kejt midlton prsten sa safirom nikada ne skida
i-Images / Eyevine / Profimedia 


Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!