Kurirske usluge postale su svakodnevica čak i u Srbiji. uostalom, svi mi imamo dane kada nam se jednostavno ne radi ništa, i kada je daleko lakše naručiti hranu ili slično.

Međutim, sigurrni smo da je najmanje što očekujete da vam taj koji vam je doneo nešto na kućnu adresu, piše na lični broj i "proverava" kvalitet usluge. Upravo u takvoj situaciji našla se jedna devojka koja je preko poznatog dostavljača naručila hranu, da bi joj sutradan stigla poruka: "Ej, kakva je grana bila juče? dostavljač", sa sve smajlijima.

Naravno da joj je ovako nešto bilo sve samo ne simpatično, te da je dostavljača prijavila za očigledno kršenje zakona. Mladić je dobio otkaz, a na mrežama je usledio haos nakon što se za situaciju saznalo i kada je objavljena i druga poruka koju je pustio istoj devojci.

"Ej, samo da se zahvalim. Juče sam dobio otkaz na poslu zbog tebe. Ne mogu da verujem da si se žalila jer sam ti se javio na najnormalniji način i poslao jednu poruku, niti sam bio vulgaran, niti bilo šta. Svaka čast, ne znam kakvu ti imaš korist od toga, ali eto ja sad posao više nemam, niti imam mesečne prihode".

Dostavljač iz Srbije poslao je devojci poruku.
Shutterstock 

Dakle, sada je još i ona kriva što je koristio privatne podatke firme u lične svrhe, što je u svakom pogledu neprihvatljivo. Podsetimo, on već zna gde ona živi, zna njen broj telefona, te je njen strah više nego opravdan.

Međutim, ono što je bizarno je to što je dobar deo interneta stao u odbranu mladića samo zato što "nije bio vulgaran". Mnogi su mišljenja da nije trebalo da ga prijavi, te da je njena reakcija preterana, a neki su govorili i da ga verovatno ne bi prijavila da je bio neko zgodan i lep.

Devojci je kurir pisao na privatni broj nakon čega ga je prijavila.
Shutterstock 

"Kao pravnik i data protection specialist ću reći „ovo je nedozvoljena obrada podataka“. A kao čovek: alo bre, kako imaš tri čiste da neko zbog tebe izgubi posao zbog obične budalaštine. Poslao poruku, možeš misliti. Pa šta? Ako nećes kontakt sa njim, reci da nećeš i gotovo. Ako je napadan, zapreti da ćeš da prijaviš, pa tek onda prijavi. Hajmo malo empatije majku mu. Što ne mogu onih što jedva čekaju da koriste neka svoja prava, makar to značilo da će neko nesrazmerno da strada. Kao oni što zovu tržišnu inspekciju, pa nastrada prodavačica koja radi za minimalac", bio je komentar jedne korisnice.

"Jako me uznemirava vaš stav. Nisam pravnik ali se bavimo sličnim stvarima vezano za zaštitu podataka. Ovo je težak prekršaj, neslućene novčane kazne u EU, u Srbiji pretpostavljam daleko manje. Otkaz sasvim adekvatan. Verovatno dodatni propust firme vezano za trening zaposlenih", dogovorio je na komentar drugi korisnik.

U nastavku su se ređali oni koji su branili momka i govorili da nije uradio ništa naročito strašno, ali i govorili da bi trebalo da kompanije imaju ograničenje kada je softver u pitanju.

"Ne deluje mi da je momak išta loše uradio. Normalno je da se momci udvaranju devojkama. To što je devojka takva kakva jeste nije njegova krivica. I baš mi je žao što mu se desilo to ružno iskustvo".

"Ovo je klizav teren. Pravno je imala svo pravo to da uradi. Ali…Ljudi se sve teže upoznaju, gomila ih je samih i nesrećnih. Možda je imao lošu procenu. Možda su se dvoje tako smuvali. Ne znamo kako je izgledala njihov susret…Nije bio nekulturan, jbg pokušao je da muva“, bilo je još jedno mišljenje.


Međutim, neke devojke su podelile i druga iskustva, koja nimalo nisu bila prijatna i strah kod ovakvih stvari je opravdan. Uostalom, ne bi trebalo da se osećamo loše samo zato što ne želimo da nam se neko udvara na takav način.

Podsetimo, prema Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti, ne mogu se obrađivati prikupljeni podaci osim po osnovi po kojoj je lice dalo pristanak na obradu.

Ovim zakonom znatno je proširena odgovornost kompanija i organizacija koji prikupljaju i obrađuju podatke o ličnosti, razrađeni su instrumenti i procedure za sprovođenje propisa, a kazne su izuzetno visoke i mogu ići i do 20 miliona evra ili četiri odsto ukupnog godišnjeg prihoda kompanije.

Mi vas pitamo, da li smatrate da je mladić preterao, i da li biste vi prijavili ovako nešto? Pišite nam vaše mišljenje u komentarima, a neka od negativnih iskustva korisnica sa instagram stranice Ovarijum pogledajte u galeriji ispod i procenite sami ko je ovde u pravu.

Instagram Na stranici Ovarium osvanula su brojna iskustva žena nakon sporne situacije sa dostavljačem Wolta.