Šta je Džordan za košarku, Đoković za tenis, to je zasigurno bio Mihael Šumaher za trke Formule 1. Nažalost, pre skoro devet godina jeziva nesreća na Alpima prikovala je za krevet jednog od najboljih vozača svih vremena, a porodica o svemu ćuti godinama.

Mnogi su mislili da će poslednji dokumentarac otkriti realniju sliku o Šumeherovom trenutnom stanju, ali je u ovom ostvarenju bilo više reči o njegovim ranijim uspesima i životu u globalu što je fanove ostavilo uskraćenim za odgovore na brojna pitanja.

Za sve ovo vreme u javnosti su se pojavljivale brojne informacije počev od toga da je Mihael zapravo poput biljke, do toga da Šumaher sam insistira da njegovo stanje ostane privatna stvar.

Niko ne zna kakvo je realno stanje Mihaela Šumahera.
PATRICK HERTZOG / AFP / Profimedia 

Tek početkom 2019. godine supruga Korina se prvi put oglasila i objavila njegovu fotografiju na Instagramu uz komentar "Nastavi da se boriš".

Godinu dana kasnije, neurohirurg Erik Rederer izjavio je da je "Šumaher u vegetativnom stanju", a onda je dodao dve ohradrujuće činjenice: može da sedi i pravi "bebeće" korake. Ali, nažalost, kako je rekao, ništa više od toga.

Korina Šumaher skriva pravo stanje svog supruga Mihaela.
OLIVER MULTHAUP / AFP / Profimedia 

Tokom 2020. godine bilo je reči i o tome da bi tretman matičnim ćelijama mogao da “regeneiše” Šumaherov nervni sistem, kako je izjavio drugi neurohirurg Nikola Akijari, ali je tretman otkazan zbog pandemije, i nije poznato da li je na kraju Šumaher uopšte i imao pomenutu intervenciju.

No, sada se oglasio i jedan od njegovih najbližih saradnika i prijatelja - nekadašnji agent Vili Veber, koji je optužio porodicu da laže svet o trenutnom stanju čuvenog vozača. On smatra da je Mihaelova porodica sakrila daleko više nego što je svet uopšte i svestan, a nije skrivao bol što ga za sve ove godine nijednom nije video.

Veber i Šumaher sarađivali su još od osamdesetih i on ga je na neki način "otkrio" kada mu je ponudio da nastupa u Formuli 3, posle čega je počeo vrtoglavi uspon slavnog Nemca i osvajanje sedam titula u Formuli 1.

- Za mene je to teško... Sto puta sam pokušao da kontaktiram s njegovom suprugom Korinom i nije se javljala. Zvao sam i njegovog prijatelja Žana Toda, pitao ga da li mogu da odem u bolnicu, a on mi je rekao da sačekam i da je rano. Sutradan sam ga opet pozvao i niko se nije javljao. Još sam ljut zbog toga - istakao je Veber za italijanski list La Gazzetta dello Sport.

Kako je objasnio, govorili su mu da je prerano da vidi Šumahera, a sada smatra da je prekasno.

- Pokušali su da me sklone od njega govoreći mi da je rano, a sada je kasno. Prošlo je devet godina, možda bi trebalo da kažu šta je istina - ne krije ogorčenost Veber.

On smatra da ništa što Šumaherovi govore u javnosti nije istina, a priznaje da je Mihaela doživljavao kao sopstveno dete.

- Od tada slušam samo njihove laži. Posle skoro deset godina od njegove stravične nesreće skoro da nema zvaničnih izjava o njegovom stanju, tek povremeno njegovi bliski prijatelji objave nešto... Godinama posle nesreće ponavljao sam sebi kako ne mogu da promenim ništa, a on mi je bio kao sin. I danas me boli kad pričam o tome - rekao je na kraju, ali se Šumaherova porodica kao ni do sada nije oglašavala niti dala ijedan odgovor na pitanja koja lebde u vazduhu godinama. Ipak, sve su veći izgledi da nekadašnju legendu Formule 1 nikada više nećemo videti u javnosti.

Šumahera verovatno nikad više neće niko videti u javnosti sem njegove porodice.
OLIVER MULTHAUP / AFP / Profimedia 

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!