Na današnji dan 1997. godine u Majamiju ubijen je modni dizajner Đani Versaće. Osnivač modne industrije "Versace", od malih nogu bio je drugačiji - detinjstvo je proveo u majčinom butiku, divio se prostitutkama i još tada je znao da će jednog dana postati dizajner. Tako je i bilo, sve do tog kobnog dana kada je otišao po jutarnju kafu i novine.

Rođen je 2. decembra u Kalabriji, a misteriozno ubistvo legende modnog dizajna ni dan danas nije razjašnjeno. Američka policija nije potpuno sigurna zašto je serijski ubica Endrju Kananan odlučio da ubije dizajnera. Ubica je počinio samoubistvo samo osam dana kasnije i nikad nije otkrio razloge za taj strašan zločin.

Od Kalabrije do svetskog vrha

Đovani Đani Versaće sa 10 godina u krojačkom salonu majke Frančeske kreirao svoj prvi model, te tako svakako zaslužuje da ga zovu modnim magom.

Đani je od firme koju je sedamdesetih osnovao sa bratom došao je do svetskog vrha. Inspirisan Endijem Vorholom postao je kralj dekadencije u modi. Osmislio je modni stil koji do danas ne gubi na estetici i originalnosti.

đani versaće je sa 10 godina kreirao prvi model
- / Sipa Press / Profimedia 

Bio je i kralj najboljih žurki u Holivudu na kojima su pevali Princ i Madona, ali bio je veoma privržen porodici. Slučajno ili ne, Đani Versaće je pre smrti priredio reviju na kojoj su modeli nosili krstove, a Naomi Kembel iz pištolja ispalila nekoliko metaka.

Ono jedino što je pored metaka Endrua Kunanana uspelo da zaustavi njegov rad, bio je rak od kojeg je 1994. oboleo. Dobio je bitku sa kancerom, makar je tako pisalo u zvaničnim saopštenjima.

Donatela na čelu kompanije nakon Đanijevog ubistva

Nakon što joj je brat ubijen, Donatela Versaće stala je na čelo jedne od najvećih modnih imperija na svetu.

Jednom prilikom prisetila se teških početaka u Milanu, na severu Italije, gde je porodica iz Kalabrije, osnovala svoje sedište krajem sedemdesetih godina prošlog veka.

donatela versaće nalsedila je svog barata đanija nakon njegove smrti
PHOTOlink / Everett / Profimedia 

"Tih godina oni sa severa su se smatrali sofisticiranijim. Ali, mi sa juga smo imali hrabrosti da rušimo barijere. Đani je voleo žene i nije želeo da ih vidi sive, želeo je da izraze svoju ličnost“, rekla je i dodala da ga je to koštalo, objavio je „El Pais“.

"U modi je postojao bonton, reč koja za porodicu Versaće nikad nije postojala. Bolje loš ukus nego bonton, jer makar ‘progovaraš’, on je sloboda“, smatra ona.

"Prve godine u Milanu su bile jako teške. Tamo su bile dame i Đani je kritikovan. Govorili su mu da pravi garderobu za prostitutke. Ja sam mu govorila da ne brine, jer je on pravio odeću za žene koje se ne plaše sopstvene ženstvenosti", rekla je Donatela.

Ubistvo se i dalje istražuje

Ubistvo slavnog kreatira ne prestaje da se analizira, a vila Đanija Versaćea ostaje primamljiva tema svetskih medija.

"Casa Casauina" je nakon brojnih aukcija i vlasnika pretvorena u hotel. Enterijer nekadašnjeg Đanijevog doma je više nego poseban. Kreator je vilu u Majami Biču kupio 1992. za 2,9 miliona dolara. U njeno renoviranje uložio je 33 miliona dolara. Kuću površine 2.137 kvadratnih metara krase ručno rađene freske, pozlaćeni bazen i 11 pozlaćenih kupatila. U vili se nalazi 10 spavaćih soba.

Porodica Versaće je velelepno zdanje 2000. prodala Piteru Loftinu, nekadašnjem telekomunikacijskom mogulu koji je njen vlasnik bio do 2013, vilu je zatim kupila firma "Jordaš" koja se bavi proizvodnjom džinsa, prešla je potom u vlasništvo Viktorije i Dejvida Bekama, da bi danas bila na raspolaganju svima koji mogu da priušte boravak u njoj.

ubistvo đanija versaćea i danas se istražuje
ROBERTO SCHMIDT / AFP / Profimedia 

Ubijen zbog mafije?

Priču o ubistvu dizajnera dodatno je 2010. zakomplikovala knjiga "Metastaze" Đuzepea di Bele, bivšeg pripadnika Ndrandete, kriminalne organizacije iz Kalabrije, u kojoj se navodi da je Đani ubijen zbog dugova italijanskoj mafiji.

Kako dugogodišnji policijki doušnik piše, Đani je godinama sarađivao sa Paoom di Stefanom, mafijaškim bosom koji je preko modne kuće "Versaće" prao ogromne sume novca.

šuškalo se da je đani ubijen zbgo dugova prema mafiji
THOMAS COEX / AFP / Profimedia 

Đuzepe je izjavio i da je italijanska mafija ukrala pepeo kreatora kako bi njime ucenjivala Đanijeve naslednike. I dok je italijanska policija tvrdila da je Đuzepe di Bela uvek iznosio tačne informacije, porodica dizajnera oštro je demantovala njegove reči i uzvratila tužbom.

Presudio mu serijski ubica koji se bavio prostitucijom

Endru Kunanan bio je nepoznat javnosti, ali ga je policija odlično poznavala. Pre ubistva Versaćea ubio je četvoricu muškaraca. Za jednog od njih, arhitektu Dejvida Medsona, dokazano je da je bio Kunananov ljubavnik.

Podaci iz biografije Endrua Kunanana nisu prestajali da pune novinske stupce 1997. godine, a najviše se pisalo o tome da je serijski ubica bio muški žigolo.

Otkriveno je da je „tom profesijom“ počeo da se bavi kao srednjoškolac i da je često ucenjivao svoje mušterije. Nakon obdukcije odbačene su sumnje da je ubica koji je imao 27 godina bolovao od side i da je crni niz pokrenula njegova osveta zbog neizlečive bolesti. Ispostavilo se i da nije bio samo veliki Đanijev obožavalac već da su se njih dvojica upoznali na jezeru Komo u Italiji, kao i da su se početkom devedesetih sreli u San Francisku. Da li su se viđali i nakon toga, i dan danas je misterija. 

Jedini koji nije verovao da je Endru pucao bio je njegov otac koji je izjavio da je Kunanan odgojen u katoličkom duhu i da to nikada ne bi uradio.

Alegra - naslednica imperije

Iza Đanija Versaćea ostao je neprolazni modni pečat, a njegova sestra Donatela Versaće, kreativni direktor modne kuce "Versace", svih ovih godina uspešno nastavlja tamo gde je njen brat stao.

O modnom carstvu "Versace" vodi računa i brat Đanija Versaćea, Santo Versaće, predsednik i zamenik izvršnog direktora poznatog brenda. Veliki deo Đanijevog bogatstva koje je pre njegove smrti iznosilo milijardu dolara, nasledila je i njegova sestričina Alegra.

Dizajnerova mezimica je tako s 18 godina postala milionerka, u čijem vlasništvu se nalazi modna imperija vredna 800 miliona dolara. Međutim, usprkos tome, ona je bila veoma nesrećna devojka.

Iako bi mnoge tinejdžerke jedva dočekale ovako nešto, za Alegru je život sa slavnim prezimenom bio noćna mora.

"Preferiram anonimnost. Neko vreme sam radila s nepoznatim italijanskim dizajnerima, pomagala sam u organizaciji modnih revija, oglašavanju, pomagala sam i u kreativnom delu. Ali najbolji deo tog rada je u tome da sam niko!

Plaćaju me, zasad nedovoljno da živim bez briga, ali na sve možete da se naučite kada se osećate slobodno, ako ste ono ko jeste a ne ono što drugi žele da budete, ako ne vidite fotografe iza svakog ugla i ako se ne zakopate u okrutni trač koji može da učini previše štete", izjavila je Alegra pre pet godina za italijansku “Republiku”.

đani versaće deo nasledstva ostavio je alegri, donatelinoj ćerki
Adam Scull / Newscom / Profimedia 

Bila je Đanijeva mezimica, a u momentu njegove smrti imala je samo 11 godina. Izrasla je u ozbiljnu i povučenu devojke, a period njene adolescencije obeležila je surova borba sa anoreksijom zbog koje su je često prozivali po medijima.

"To zovem svojim razdobljem nepostojanja, bila sam izgubljena u razmišljanjima i nisam mogla da se suočim sa realnošću, imala sam zatvorene oči. Iznad svega, htela sam jedno – da budem niko, da budem neprepoznatljiva, da me ne jure. Gde god odem ja sam Versaće. Nisam mogla da pobegnem i to mi je naštetilo", iskreno je govorila Alegra koja danas ima 36 godina i živi povučenim životom.

Omar Abd el Naser / LaPresse / Profimedia, PLV / Sipa Press / Profimedia Donatela Versaće i njena ćerka A

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!