Jasno je da kod najbogatijeg čoveka sveta Ilona Maska ne može da radi bilo ko. Do sada se više puta šuškalo u javnosti o sa jedne strane strogim uslovima rada, a sa druge i o vrtoglavim ciframa koje zaposleni imaju.

Međutim, da biste dobili zaposlenje bilo u Tesli ili SpaceX-u, najpre morate da odgovorite na zagonetku koju postavlja svima koji dođu na razgovor za posao. Odnosno, tako barem tvrdi novinar Ešli Vans u svojoj knjizi "Elon Musk: Tesla, Space X i potraga za fantastičnom budućnošću".

"Stojite na površini Zemlje. Hodate jednu milju (oko 1, 6 km) prema jugu, jednu milju prema zapadu i jednu milju prema severu. Došli ste na mesto s kog ste krenuli. Gde se nalazite?", pitanje je koje najbogatiji čovek sveta postavlja.

ilon mask postavlja uvek jedno te isto pitanje na razgovoru za posao.
Shutterstock 

Zanimljivo je i da je Mask kada je SpaceX prvi put zapošljavao radnike, lično intervjuisao kandidate, a kasnije i svakog inženjera kako je kompanija rasla i razvijala se. Većina njih bi tačno odgovorila na njegovu zagonetku - Severni pol, piše "Index.hr". Tada bi im biznismen postavio još jedno iznenađujuće pitanje: "Gde biste još mogli da budete?".

Međutim, ova zagonetka ima dva tačna odgovora.

"Drugi odgovor je negde blizu Južnog pola gde, ako hodate jednu milju južno, opseg Zemlje postaje jedna milja. Manje inženjera zna drugi odgovor, ali Mask će im rado objasniti tu zagonetku i druge i citirati sve relevantne jednačine tokom svojih objašnjenja. Maska manje zanima hoće li osoba dati tačan odgovor, a više to kako opisuje problem i svoj pristup njegovom rešavanju", piše u pomenutoj knjizi.

Ilon mask sve kandidate za posao lično ispituje.
DIGGZY/JESAL / Shutterstock Editorial / Profimedia 

Ipak, Ilon Mask nije bio previše zabrinut i ako mu kandidati ne daju tačan odgovor. On zapravo sve vreme procenjuje da li možete brzo da razmišljate i rešavate probleme na osnovu podataka koji su vam izneti. "Odgovor je često irelevantan. Važan je način na koji kandidat dolazi do zaključka", pojasnio je Vans.

Kako kaže, ako se ikada nađete u situaciji da vas intervjuiše Mask, najbitnije je da ne paničite. "Zapamtite da Mask ne traži nužno tačan odgovor. On samo želi da stekne bolju predstavu o načinu na koji obrađujete informacije i rešavate probleme. Drugo, ne pokušavajte da izbegnete pitanje", objašnjava novinar.

"Ne pokušavajte da razgovarate oko pitanja ili se pretvarajte da imate neku stručnost kada nemate", kaže Ešli. "Poslodavac želi da zna da ste pošteni i da imate integritet. Ako ste neiskreni ili lažete, ćao."

Dakle, iskreno i pravo u metu, a "vijuge na maks", i ko zna, možda to baš bude dobitna kobinacija za dobijanje posla kod Maska.

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!