Nije čudo da se kod male dece pojavljuju genetske bolesti koje su neizlečive. Na žalost, mnogi roditelji koji nisu u stanju da prihvate takvu decu, odbijaju ih. Suprotno svim očekivanjima, ostavljaju ih same da se nose sa svojim problemima i poteškoćama.

Isto se dogodilo i Džonu Lankasteru koji je rođen sa Tričer Kolinsovim sindromom koji je dovodi do deformiteta i oslabljenog sluha.

Većina takve dece se teško suočava sa bolešću i ne mogu da žive u potpunosti bez podrške najmilijih, a upravo je i Džono bio napušten od svoje biološke majke. Naime, njegova majka je posle porođaja rekla da ne oseća povezanost sa “takvom bebom” i ostavila ga u porodilištu, svega 36 sati po rođenju. S obzirom na to da mališana niko nije uzeo iz bolnice odveden je u sirotište, ali njegov život danas izgleda potpuno drugačije.

Njegova bolest veoma retka i manifestuje se na različite načine i javlja se jednom u pedeset hiljada beba. Bolest se izražava u nedostatku nekih malih kositiju lica, deformitetu hrskavice i mišića lica.

Džono Lankastera je majka ostavila zbog sindroma.
Ken McKay/ITV / Shutterstock Editorial / Profimedia 

Deca koja pate od ovog sindroma potrebno je preko 70 operacija, tako da Džono smatra sebe pravim srećnikom. Kako je više puta izjavio za medije, on ne vidi sebe kako ide na operacije samo da bi se prolepšao.

Džono Lankaster je detinjstvo proveo po hraniteljskim porodicima i u sirotištu. Nakon par godina, jedna žena je odlučila da ga usvoji. Ali to nije pomoglo da dečak prihvati sebe i svoje lice.

Tek sa 19 godina, konačno je smogao snage da zavoli sebe zahvaljujući ljubavi i podršci porodice i prijatelja.

- Moja mama je neverovatno nadljudsko biće sa najvećim srcem i uvek je tu za mene. Imam divne prijatelje i veliku podršku. Nikad nisu prestajali da me voli i da mi pružaju podršku- rekao je Džono jednom prilikom.

Džono je danas odrastao, zreo čovek koji pokušava da vodi normalan život. Ipak, kada je pronašao biološke roditelje preko detektivske agencije, stao je na još jednu životnu prekretnicu.

– Moji roditelji i dalje ne žele da me vide. Ali moj stav se menja i to je ono što je snažno. Ne bih menjao ništa. Sa pravim stavom, možete da postignete sve što želite – kaže Džono.

Džono je srodnu dušu našao u svojoj najboljoj prijateljici sa kojom se venčao i koja mu je rodila dvoje dece: sina i kćerku. Sin je potpuno zdrav, dok je na žalost, druga beba stigla sa istom bolešću koju ima i Džono. Međutim, roditelji su sigurni da će to dete imati srećan i dug život jer će oni uvek stajati uz njega.

2017. godine, Džono je, zajedno sa dvojicom svojih najboljih prijatelja, osnovao dobrotvornu organizaciju Love Me Love My Face – koja nudi podršku onima koji žive sa facijalnim razlikama širom sveta, kao i pomoć u medicinskim potrepštinama i operacijama.

Džono je postao simbol i velika inspiracija ljudima širom sveta koji se bore sa sličnom bolešću, da nikad ne odustanu i da je svako vredan ljubavi i pažnje.

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!