Majkl Džekson, kralj popa i jedan od najvećih pevača 20. veka preminuo je pre 13 godina, a njegov život bio je veoma impresivan.

Majkl je rođen 29. avgusta 1958. godine i danas bi imao 63 godine. Rođen je kao osmo dete u porodici Džekson, a 1964. godine je debitovao je na sceni sa starijom braćom u grupi The Jackson 5. Samostalnu karijeru započeo je 1971. godine a ubrzo se probio u vrh svetskih top lista.

Do početka 80-ih godina postao je jedna od najznačajnijih osoba u istoriji popularne muzike. Video-spotovi za pesme "Beat It", "Billie Jean" i "Thriller" postavili su temelje za novo razdoblje tadašnje scene, a nakon toga prateći spotovi postala najvažnije sredstvo promovisanje pesama kod svih izvođača.

Na dodelama nagrada Grammy 1984. godine, Džekson je osvojio čak osam zlatnih statua za album "Thriller" čime je postavio novi rekord.

Njegov život praćen je lupom, a skoro svakoga dana bio je tema brojnih medija širom sveta. Na vrhuncu svoje karijere pokrenuo je brojne kontroverze i pretpostavke zbog svojih veza i zbog promene izgleda, a njegovo ponašanje je često šokirao svet.

Praćen brojnim kontroverzama

Optužen je 1993. godine da je seksualno napastovao dete svojih prijatelja, ali na suđenju su sve optužbe odbačene. Narednih godina usledilo je još nekoliko sličnih prijava, a dan-danas je zbog svedočenja navodnih žrtava pod optužbama.

Kralj popa bio je u braku sa ćerkom "kralja rock n' rolla", Lisom Mari Prisli, a u nekoliko intervjua ona je isticala kako je Majkl u javnosti bio potpuno drugačija osoba nego što je to bio kada se ugase svetla reflektora.

Lisa i Majkl rastali su se 1996. godine, a ona tvrdi kako ništa nije ukazivalo na to da je zlostavljao decu. S Debi Rov pevač je dobio dvoje dece, a Paris i Princa Džeksona koji su od rođenja pod budnim okom javnosti. Paris je danas manekenka, a pokušava da se ostvari i kao glumica.

Majkl Džekson umreo je pre 13 godina
- / Shutterstock Editorial / Profimedia 

Sahranjen u pozlaćenom sanduku

Majkl Džekson se 25. juna 2009. godine srušio u svom domu u Los Anđelesu, lekari su pokušali da ga ožive, ali bezuspešno. U bolnicu su ga dovezli kada je već bio u komi, a proglašen je mrtvim nekoliko sati kasnije. U Staples centru se održala komemoracija 7. jula 2009., a sahranjen je u pozlaćenom sanduku vrednom 25.000 dolara. 

Džekson je tokom impresivne karijere prodao preko 350 miliona albuma širom sveta, a njegov album "Thriller" najprodavaniji je album ikada. Kralj popa je svojim plesnim tehnikama oduševljavao obožavatelje širom sveta kroz čak četiri decenije, a "moonwalk", kako je nazvao svoj poznati ples, ušao je u legendu.

Umro je u junu 2009. u starosti od samo 50 godina, od prevelike količine propofola, snažnog anestetika koji je uzimao zajedno sa sredstvom protiv uznemirenosti i lekovima protiv nesanice.

Majkl Džekson bio je optužen za zlostavljanje
Shutterstock 

Taj smrtonosni koktel napravio mu je dr Konrad Marej, 59-godišnji kardiolog kojeg je Džekson angažovao da boravi uz njega šest noći nedeljno i pomogne mu da se naspava dok su trajali naporni treninzi za već rasprodanih 50 koncerata turneje "This is It".

Marej je bio dobro plaćen, ali i vrlo pohlepan lekar. Zaboravio je na Hipokratovu zakletvu i umesto da pomogne svom slavnom pacijentu, trpao je u njega ogromne količine svakojakih droga dok nesrećni Džekson nije na kraju zaspao poslednji put, a Marej završio na sudu, gde se dokazalo da je počinio 17 teških grešaka od kojih je svaka za sebe mogla da dovede do katastrofalnih posledica.

Predao život u ruke doktoru Mareju

- Majkl Džekson je bukvalno predao svoj život u ruke Konrada Mareja. To poverenje ga je koštalo života. Umro je sam i napušten jer je Marej tog ranjivog čoveka prepustio samom sebi. To se ne protivi samo pravilima medicine i lečenja, nego i temeljnim načelima čovečnosti, izjavio je pre nekoliko godina javni tužioc.

Majkl Džekson predao je život u ruke doktora Mareja i to ga je koštalo života
Shutterstock 

Marej je dobio četiri godine zatvora, odslužio je dve, a u javnost je izronio sa skandaloznim optužbama protiv Majklovog oca i menadžera Džoa Džeksona koji je 2018. umro od raka gušterače u starosti od 89 godina. Na video snimku koja ovih dana cirkuliše internetom Marej tvrdi da je stari Džekson sina u mladosti hemijski kastrirao da dečak ne bi ušao u pubertet i mutirao, jer bi tako izgubio karakteristični visoki glas.

Istina je da je Džekson postigao ne samo slavu, nego i bogatstvo o kakvom pre njega nijedan crni umetnik nije mogao ni sanja. Na vrhuncu karijere kupio je katalog muzičkih prava u kojem su bile i kompozicije Lenona i Mekartnija, za 47 i po miliona dolara. Ali ubrzo su krenule kontroverze, među ostalim i zbog Majklovog sve beljeg izgleda. On sam nikad nije porekao svoju rasnu pripadnost, naprotiv.

- Znam koje sam rase. Dovoljno mi je da se pogledam se u ogledalo, znam da sam crn - izjavio je u govoru koji je održao 2002. u Harlemu, a okupljeni su to dočekali s euforičnim oduševljenjem. Ali kada je 1986. saznao da ima vitiligo, kožnu bolest koja izaziva bele mrlje na različitim delovima tela, Džekson je počeo da izbeljuje kožu i nosi debele naslage belog pudera, a hirurškim zahvatima nastavio je da menja konfiguraciju lica i naročito nosa, koji se iz afrički širokog promenio u uski (kao model mu je poslužio nos rano preminulog dečjeg glumca Bobija Driskola, koji je dao glas i crte lica Petru Panu u klasičnom Diznijevom crtiću).

Po svoj prilici tim preoblikovanjima nije se podvrgavao zato da postane belac, nego da ukloni tragove drastične traume iz detinjstva i izbriše s lica sličnost s ocem nasilnikom, ali mnogi su ga kritikovali da se odriče sopstvenog nasleđa.

Poslednjih godina života Majkl je izgledao sasvim bizarno, usta i oči naglasio je trajnom šminkom, imao je mrtvačko belo lice, s protezom na nosu koji više zapravo nije bio nos, osim para nosnica okruženih ostacima hrskavice.

Majkl Džskon nosi nadimak kralj popa
Youtube Majkl Džekson

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!