Među istaknutim ruskim televizijskim ličnostima koje promovišu propagandu Vladimira Putina o njegovoj invaziji na Ukrajinu, jedna je posebno privukla pažnju. Čak i pre početka rata, voditeljka Olga Skabejeva, koju nazivaju čeličnom lutkom Vladimira Putina, redovno je iznosila razne priče, koje su se samo pojačale otkako su ruske trupe ušle u Ukrajinu 24. fabruara.

Zajedno sa svojim suprugom Jevgenijem Popovom širila je neutemeljene teorije zavere, preuveličavala ratne uspehe Moskve, ponavljala laži Kremlja o 'nacistima' u Ukrajini i iznosila strašna upozorenja o Trećem svetskom ratu, kao i pretnje Zapadu, prenosi "Daily Mail".

Kao rezultat toga, nazivali su je 'čudovištem', dok neki analitičari sugerišu da je njena retorika 'zveckanja oružjem' označila promenu tona iz samog Kremlja.

U svom poslednjem pojavljivanju 37-godišnja Skabejeva pridružila se ostalim Putinovim propagandistima u emisiji, gde su gosti likovali zbog smrtnih kazni izrečenih dvojici Britanaca koji se bore u Ukrajini. Nasmejali su se na mogućnost da njih dvojica budu ubijeni, optuživši britansku vladu da 'ništa' nije učinila kako bi im pomogla.

voditeljku Olgu Skabejevu, nazivaju čeličnom lutkom Vladimira Putina
Youtube 

Skabejeva je optužila britansko ministarstvo spoljnih poslova da nisu znali kako da pomognu Aidenu Aslinu (28) i Shaunu Pinneru (48), koji su prošle nedelje osuđeni na smrtnu kaznu streljanjem od strane suda u Donjecku. Posebno je ismejala britansku ministrku spoljnih  poslova Liz Truss, omiljenu metu ruskih državnih medija, nakon što je osudila te izjave za koje je rekla da 'nemaju apsolutno nikakav legitimitet'.

"London ima za cilj da radi na oslobađanju Pinnera i Aslina, ali oni ne znaju kako to da učine. Liz Truss nazvala je kaznu nezakonitom i obećala da će izvući Engleze - i to preko Kijeva. Srećno, Liz", narugala se Skabejeva.

A upravo je od takvih izjava ova TV ličnost i izgradila svoju karijeru. Zahvaljujući tome, stekla je slavu i bogatstvo u Rusiji gde vodi društveni i politički talk show na Russia-1.

Olga je stekla bogatstvo u Rusiji
Youtube 

Ko je Olga Skabejeva?

Skabejeva je rođena 1984. u Sovjetskom Savezu, a studirala je novinarstvo na Fakultetu novinarstva na Državnom univerzitetu u Sankt Peterburgu, na kojem je diplomirala s odličnim uspehom 2008. godine.

Karijeru je započela u lokalnim novinama, a proslavila se 2012. i 2013. godine svojim izveštavanjem o Pussy Riot suđenjima, antivladinim skupovima i kasnijim kriminalnim istragama.

Zapala je za oko TV kritičarima zbog izveštaja o protivvladinim skupovima, a jedan ju je okarakterizovao kao 'specijalnu snagu ruske državne TV'. Jedna blogerka nazvala ju je 'čeličnom lutkom Putinove televizije', navodeći da ima 'metalne oči i čelični glas'.

Skabejeva je 2018. takođe bila uključena u ruske napore da se diskredituje britanska istraga o trovanju Sergeja i Julije Skripal u engleskom gradu Salisburyju. Sergej Skripal bio je bivši ruski dvostruki špijun, a otrovan je novičokom. 

U jednom poprilično bizarnom i homofobičnom izveštavanju o gej brakovima u Velikoj Britaniji i Francuskoj, Skabejeva je iznela lažnu informaciju da 40 posto dece u zemlji koju odgajaju istospolni roditelji 'imaju polne bolesti'. To je bila samo jedna od niza neistinitih tvrdnji koje su emitovane u njenoj TV emisiji, koju je vodila sa suprugom od 2016. godine.

Nejasno je kada je tačno Skabejeva upoznala i udala se za supruga Popova, ali sada se svrstavaju među najbogatije ruske propagandiste, a njihovo ukupno bogatstvo procjenjuje se na više od 300 milijuna rubalja (četiri milijuna dolara).

Prema ruskom izdanju The Insidera, ona zarađuje 12,8 miliona rubalja godišnje, dok Popov zarađuje 12,9 miliona. Jedini prijavljeni izvor prihoda je ruska medijska kompanija u državnom vlasništvu i njena podružnica Russia-1. Stoga je njihovo golemo bogatstvo poprilično neobjašnjivo.

Skabejeva je rođena 1984. u Sovjetskom Savezu, a studirala je novinarstvo na Fakultetu novinarstva
Youtube 

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!