Najnovije wellbeing doktrine pregazile su donedavno uverenje da nikada ne treba odustajati. Neodustajanje je, kažu činjenice, unesrećilo mnogo veći broj ljudi nego odustajanje. Ipak, postoje situacije kad jedno izrečeno NE ne treba da sruši snove i promeni putanju života. Ili dva. A bogami ni tri. 

Ovim slavnim ličnostima je na početku karijere rečeno da su netalentovani i da bi trebalo da potraže druge ciljeve u životu. Na sreću, njihovu i našu, nisu poslušali.

Netalentovan?
Profimedia Netalentovan?

Stiven Spilberg

Jedan od najpoznatijih i najcenjenijih filmskih reditelja svih vremena pao je na prijemnom u kalifornijskoj Školi za pozorište, film i televiziju čak tri puta. Rečeno mu je da pokuša nešto drugo, pokušao je, i upisao se, ali od filma nije hteo da odustane. Danas ima 3 Oskara, 7 Zlatnih globusa i 11 Emija.

Njene ideje nisu valjale tadašnjem uredniku
Profimedia Njene ideje nisu valjale tadašnjem uredniku

Ana Vintur

Urednica američkog Voga sada važi za jedno od najvećih imena u svetu mode. Ali, pre toga je radila u Harpers Bazaru kao pomoćnik modnog urednika i - dobila otkaz. Njene ideje, smatrali su nadležni, bile su previše nekonvencionalne. "Svima preporučujem da dobiju otkaz," rekla je nedavno. "To je veliko životno iskustvo."

"Ti, dečko, mnogo pričaš!"
Profimedia "Ti, dečko, mnogo pričaš!"

Hju Džekmen

On je trenutno jedna od najvećih holivudskih zvezda, a u ulozi Vulverina postao je zaštitni znak franšize "X-Men", ali dok se borio za svoju prvu ulogu, koju nikako nije uspevao da dobije, izgubio je posao čak i u prodavnici sanitarija. "Šef me je otpustio jer sam previše pričao sa mušterijama," otkrio je Hju. 

"Nikad od tebe glumac neće postati"
Profimedia "Nikad od tebe glumac neće postati"

Harison Ford

Na kastingu za prvu ulogu producenti su mu rekli da mu "fali ono nešto da bi postao zvezda". Odlična procena: Indijana Džons, Han Solo u "Ratovima zvezda", "Blejd raner"... Zapravo, teško je pronaći film u kom igra a da to nije postao hit.

"A da nađeš neki normalan posao? Od ovog se nećeš 'leba najesti..."
Profimedia "A da nađeš neki normalan posao? Od ovog se nećeš 'leba najesti..."

Džoan Rouling

Prva knjiga o Hariju Poteru bila je odbijena rekordnih 12 puta od strane različitih izdavača, koji su smatrali da Džoan treba da nađe normalan posao, "pošto od dečjih knjiga neće živeti". Džoan je nedavno ispala sa Forbsove liste milionera samo zbog toga što je pola svog imetka dala u dobrotvorne svrhe.

"Ne fali ti ništa, samo nisi baš za televiziju"
Profimedia "Ne fali ti ništa, samo nisi baš za televiziju"

Opra Vinfri

Radila je u večernjim vestima i dobila otkaz jer, prema rečima producenta, "nije televizična". Na sreću. Kada se okušala u dnevnim TV emisijama, stekla je milionsku publiku i iste tolike honorare. Dobitnica je Emi nagrade za životno dostignuće.

Materijalnoj devojci je, po mišljenju izdavača, falilo materijala
Profimedia Materijalnoj devojci je, po mišljenju izdavača, falilo materijala

Madona

Kad je dobila otkaz u "Dankin krofnama" i posvetila se muzici, prvi izdavač joj je rekao da "ono što fali njenim pesmama jeste materijal". U karijeri koja traje decenijama, ova pevačica dobila je ukupno 266 nagrada.