Pošto je već više nego očigledno da ispoljavanje najnižih poriva postaje obrazac uobičajenog ljudskog ponašanja, a odgovornost za to se vrlo često pripisuje ekspanziji rijaliti programa, Savet regulatornog tela za elektornske medije (REM) je predložio nacrt zakona koji zabranjuje emitovanje ovakvih sadržaja od 6 sati ujutro do 23 časa uveče.

Kada je prošli put Savet regulatornog tela za elektronske medije pokazao inicijativu da učini nešto protiv kritičnih televizijskih sadržaja u rijaliti programima, tesnom većinom od 5:4 odlučeno je da se ova diskusija ne nađe na dnevnom redu. Ipak, od tada su stvari značajno eskalirale. Jedan od događaja koji je ubrzao stvari bilo je krivično delo izvršeno pred kamerama, emitovano na televiziji Pink, u okviru rijaliti programa "Zadruga".

Tom prilikom Krijstijan Golubović je izrekao otvorenu pretnju smrću Staniji Dobrojević, što je u njegovom slučaju, pošto je već bio osuđivan, ozbiljno krivično delo, pa . Takođe, Zakonu o elektronskim medijima podleže i televizija koja je ovaj program emitovala, a predviđene kazne su opomena, upozorenje, zabrana emitovanja konkretnog programa ili oduzimanje dozvole za emitovanje.

Ipak, kada se uzme u obzir struktura publike ovakvih sadržaja, teško je poverovati da će novi zakon zaista smanjiti uticaj rijalitija na opadanje komunikacijskih i kognitivnih sposobnosti gledalaca. Postoji ozbiljna verovatnoća da će im samo smanjiti trajanje sna. Ali, kako bi rekla stara kineska poslovica, put od hiljadu milja počinje prvim korakom.