Teško je poverovati da je čuvenu Dženifer Lopez iko uspeo da zaseni na crvenom tepihu, ali to je pošlo za rukom devojci koja pojavom odauzima dah gde god da se pojavi. 

Do sada smo je mogli videti u nestvarnim kombinacijama u kojima je stajala pred okupljenim novinarima sa najve'im osmehom na licu, dok su drugi hipnotisano gledali u mladu ženu koja je zračila samopouzdanjem, i koja se sa samo 27 godina može pohvaliti da je urednica norveškog izdanja prestižnog časopisa "Vogue".

Ravda Mohamed je somalijsko-norveški model, aktivistikinja i istaknuta zagovornica prava muslimanki.

Ravda Mohamed zasenila je i Dženifer Lopez na venecijanskom festivalu.
LaPresse / ddp USA / Profimedia 

Rođena je u Somaliji. Sa svega sedam godina je počela da nosi hidžab, a pre nego što je sa porodicom uspela da se preseli u Norvešku, određeno vreme provela je u izbegličkom kampu u Keniji.

Ravda se jednom prilikom prisetila da joj je tada bilo dozvoljeno da kupi samo jednu haljinu godišnje i to za Eid.

"Bila sam opsednuta tom haljinom. Šetala bih od šatora do šatora i pokazivala je. Kad bi bilo neko venčanje, ušunjala bih se u šator da gledam koloritne toalete koje su nosile gospođe. Moda mi je oduvek pomagala u lošim situacijama u kojima sam bila", rekla je ona jednom prilikom.

Ravda Mohamed nekada je mogla da priušti samo jednu haljinu godišnje.
pritnscreen/instagram 

Srećom, nešto kasnije uspeli su da se odsele u Norvešku, gde je nastavila život u izbegličkom kampu i gde je nastavila osnovno obrazovanje. U Norveškoj su je drugovi iz škole podvrgavali zlostavljanju, maltretiranju i rasizmu, posebno zbog nošenja hidžaba i boje kože. Ravda se seća da su se deca u školi skupljala oko nje dok je prala ruke da vide da li će da joj se spere crna boja.

Uprkos maltretiranju, Ravda nije odustajala od zacrtanih ciljeva. Kako je kasnije u intervjuima ispričala, učenici su na časovima pokušavali da joj strgnu hidžab, a nastavnici su ga konfiskovali.

Budući da je prošla kroz pakao vršnjačkog nasilja, u aprilu 2021. godine pokrenula je hešteg kampanju #Handsoffmihijab koja je postala trend na društvenim mrežama.

Jedinstvenim selfijem reagovala je na najavu francuske vlade da će nošenje hidžaba maloletnim devojkama da bude zabranjeno, a njena slika je izazvala pravu buru.

"Niko nikad nije pitao da li ja želim da nosim hidžab. Uvek pretpostave da sam prisiljena da ga nosim. Toliko ljudi do sada je govorilo umesto mene, a ja sam ućutkivana godinama. Osećam se kao da vičem na gluve."

Uprkos svojim stavovima o hidžabu, ostala je liberalna i glasna kad su u pitanju muslimani transvestiti. Ravda smatra da je tužno što oni nisu prihvaćeni u muslimanskim zajednicama.

Karijera

Kad se preselila u Oslo, mnogo toga je postalo lakše. Kao tinejdžerka jako se zainteresovala za modu, a 2016. godine je počela da objavljuje fotografije svojih modnih kombinacija na Instagram, gde je jako brzo skupila 141.000 pratilaca.

Ravda Mohamed poznata je po neobičnom stilu.
printscreen/instagram 

Pored toga, radila je kao zdravstveni radnik sa decom obolelom od autizma, uz to je i bihejvioralni analitičar koji se bavi mentalno hendikepiranim osobama.

Na početku modeling karijere učestvovala je u modnim kampanjama u arapskom svetu, ali onda su je primetili svetski poznati brendovi, te smo je mogli videti na Nedelji mode u Njujorku, Parizu i Oslu.

Ravda Mohamed učestvovala je na brojnim revijama.
printscreen/instagram 

Tokom Nedelje mode u Oslu 2019. godine bila je tema medija i zbog veoma intrigantnog i posve neobičnog uličnog stila.

Ravda Mohamed privlači pažnju i zbog neobičnog uličnog stila.
printscreen/instagram 

Lepa manekenka otkrila je da se suočila sa poniženjem i odbijanjem, posebno u modnoj industriji, dok su klijenti oklevali da joj daju priliku da se pojavi na Nedelji mode u Parizu navodeći ogorčenje i reakciju francuskih političara.

Ravdah Mohamed bila je izbeglica iz Somalije.
Gian Mattia D'Alberto / LaPresse / Profimedia 

Prvi put se pojavila na naslovnici norveškog modnog časopisa u avgustu 2019. godine "Costume Norge". Od tada, Ravdah se pojavljuje i u časopisu "Vogue" za američko tržište.

U oktobru 2020. godine su joj ponudili mesto modne urednice norveškog Voga, a to se sve dešavalo kad se Konde Nast suočio sa rasnim skandalima pod vođstvom Ane Vintur.

A u maju 2021. godine, zvanično je i imenovana za urednika "Vogue Scandinavia", time će da postane prva urednica modnog časopisa koja nosi hidžab.

Važi za jednu od najbolje obučenih žena na svetu, a devojke širom planete, sa hidžabom i bez njega obožavaju njene modne kombinacije kao inspirativni modni udžbenik, a još njenih fotografija pogledajte u galeriji ispod:

printscreen/instagram Pogledajte u galeriji još neka izdanja Ravde Mohamed, zbog kojih je i postala urednica norveškog Voga.

Svet poznatih na dohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!