Iako je reč o štivu koje na ovim područjima nije preterano popularno, a zove se meta-tekst, Barbara Barbi Marković je svojom knjigom "Izlaženje" privukla ogromnu pažnju književne publike. Sada će, u onlajn razgovorima u okviru projekta "O zlikovcima, tuđinima i superherojima. O drugim pričama" koji traje od 15. septembra do 3. oktobra, predstaviti svoj novi roman "Superheldinnen" - "Superheroine" i okolnosti u kojima je on nastao. 

Interesantno, Barbarin hit "Izlaženje" nastao je iz puke zabave: Da bi vežbala nemački jezik, Barbara je uzela da prevodi delo jednog od njenih omiljenih pisaca, "Hodanje" Tomasa Bernharda. U ovom štivu likovi hodaju unaokolo i filozofski sagledavaju život i svet oko sebe, a Barbi je, da bi se bolje zabavila, njihove opservacije smestila u beogradske klabere koji izlaze i isto tako filozofski sagledavaju svoju putanju od kluba do kluba, sve dok se ne izgube u potpunom besmislu.

Kroz razgovor o "Superheroinama" će se analizirati kakve supermoći one imaju žene sa ovih prostora kao migrantkinje u Beču. Biće to priča iz ženske perspektive s kritičkim pogledom na savremena dešavanja, kao i pokušaj da se odgovori na pitanja šta je to što se upisuje u vlastita tela prelaskom geopolitičkih, a i sopstvenih granica. Kakvi se to novi identiteti stiču, da li postoje saveznici, i šta znači biti stranac gde god da se nađeš, te koju igru na sreću treba igrati da bi se došlo do stepenica austrijskog društva srednje klase.

Projekat se realizuje uz podršku programa Kreativna Evropa Evropske Unije i Ministarstva za kulturu i informisanje Republike Srbije.

Uputstvo za pristup dešavanjima na internetu u okviru ovog projekta nalazi se na linku: https://workingencounters.qpress.tech/#LIVE .