Poslednjih 17 godina na Venecijalnskom festivalu filma dodeljuje se nagrada u selekciji "Dani autora," a priznanje se zove "Europe Cinemas Venice Label". Ove godine ta nagrada stigla je u Srbiju zahvaljujući reditelju Ivanu Ikiću čiji je film "Oaza" oduševio stručnjake i publiku na ovoj prestižnoj smotri filmova.

Priča o ljubavi verovatno je najčešča inspiracija stvaralaca u svim oblicima umetnosti, a Ikić je otišao korak dalje, tražeći odgovor na pitanje kako bi izgledala ljubav kada bi se oslobodila svih racionalnih stega? Da li bi bila oličenje čistote i radosti života, ili sila koja ruši sve pred sobom?

Da bi dobio ovaj kontekst, Ikić je radnju "Oaze" smestio u Dom za decu i mlade sa posebnim potrebama, gde se dve devojke zaljubljuju u istog momka. Pored debitanata Valentina Zenunija, Tijane Marković i Marijane Novakov, u filmu igraju maestralni Goran Bogdan (široj publici poznat po upečatljivoj ulozi Mustafe Golubića u "Senkama nad Balkanom") i Maruša Mejer.

Ova nagrada značajno olakšava prikazivanje filma u velikim evropskim bioskopima, a Ikić, koji je do sad bio i te kako dobro poznat domaćim filmofilima, dobija šansu da osvoji i mnogo širu publiku.