Pretnja da će društvena mreža TikTok biti ugašena u Americi zabrinula je njene korisnike, ali mnogo ozbiljnije je pogodila kinesku kompaniju BajtDens, koja je pod Trampovim pritiscima na kraju pristala da proda svoje američke deonice kako bi opstala na tom tržištu.

Uslov Američkog predsednika, kako ne bi zabranio TikTok u Sjedinjenim Državama, bio je da ova zemlja, odnosno njene kompanije, preuzmu kontrolu nad delatnošću na toj teritoriji. Iako nerado, BajtDens je pristao. Naravno, uz gunđanje: prvi čovek firme nazvao je Trampovo ponašanje siledžijskim.

Nakon toga, Donald Tramp je, praktično, naložio Majkrosoftu da otkupi američke deonice TikToka od BajtDensa, ali, najvećoj softverskoj kompaniji na svetu ideja se, očigledno, nije dopala. Njihovo zvanično saopštenje bilo je da ih je, uprkos odličnoj ponudi, BD odbio.

Druga strana objavila je da je Majkrosoft, zapravo, tražio preveliku kontrolu nad mrežom.

Ipak, nezvanično se saznalo šta je bio pravi razlog spoticanja: BD nije želeo da proda tajnu svog algoritma (programa koji određuje kad se, kako i zašto nešto pojavljuje na korisnikovom fidu). To, prosto, nije bilo na prodaju, a jedino je što je zaista interesovalo Majkrosoft.

Ali, dok se dvojica svađaju... u igru je ušao Orakl. Ova kompanija koja prodaje softver za baze podataka i klaud sisteme, na kraju je kupio američke operacije TikToka. 

Jedino pitanje koje ostaje jeste da li su to uradili kako bi konačno ušli među najveće igrače na tržištu, ili i oni žele tajni kod koji kontroliše raspoloženje korisnika i skuplja od njih podatke.