Verovali ili ne, prošlo je 20 godina od kada je snimljen prvi film o Hariju Poteru.

Uprkos tome što je od poslednjeg dela prošlo deset godina, omiljena franžiza i dalje je popularna kao i prvog dana, a čini se da su gledaoci ostali "gladni" novih avantura Harija, Hermione, Rona i ostalih likova zbog kojih smo se, gotovo u sekundi zaljubili u čarobni svet Dž. K. Rouling koja je i autorka sedam knjiga.

Interesantno joj je ideja za Harija Potera pala na pamet tokom putovanja vozom na relaciji London–Mančester, 1990. godine. nije ni slutila da će 11 godina kasnije postati jedna od najprodavanijih pisaca i promeniti svoj život za 180 stepeni.

dz k rouling
JUSTIN TALLIS / AFP / Profimedia 

Istina je da su njeni počeci bili sve samo ne sjajni. Prvo razočaranje dogodilo joj se sa samo 17 godina kada nije upisala fakultet koji je želela. Nekoliko godina kasnije izgubila je i majku za koju je bila veoma vezana. Međutim, ni tu nije bio kraj njenim mukama, jer je sa 26 doživela spontani pobačaj. Ipak, nakon niza nesrećnih događaja činilo se da joj se sreća konačno osmehnula kada se udala za, kako je tada mislila, čoveka svog života.

Sreća je bila kratkog daha jer je uskoro počeo da je zlostavlja. U tom braku je dobila ćerku, a od nasilnog supruga razvela se sa 28 godina. Nažalost, tada su počeli njeni problemi sa mentalnim zdravljem, pa je sa samo 29 godina imala težak oblik depresije i čak pomišljala na samoubistvo.

dz k rouling
Shutterstock 

To ne čudi ako se uzme u obzir da je sa 29 godina bila samohrana majka koja je živela od socijalne pomoći. Bezuspešno je išla od praga do praga izdavačkih kuća, a u mesecima koji slede najviše vremena provodila je u jednom edinburškom kafeu, pišući na salvetama roman "Hari Poter i kamen mudrosti".

hari poter
screenshoot youtube 

A onda je usledilo čudo. Kada su urednici čuvenog "Blumbsberija" shvatili šta imaju u rukama objavili su 1996. godine prvu knjigu "Hari Poter i kamen mudrosti", a za samo par meseci prodato je više od sto pedeset hiljada primeraka knjige u Velikoj Britaniji. Dž.K. Rouling postala je za veoma kratak period jedna od najimućnijih žena. 

dzoan rouling
Profimedia 

U 35. godini proglašena je piscem godine, što je jedna od najznačajnijih pisaca koja se može dobiti. To joj je bio samo vetar u leđa i dodatno je inspirisalo, pa je sa 42 godine prodala čak 11 miliona primeraka svoje knjige već prvog dana kada se ista našla na policama knjižara.

dz k rouling
Richard Young / Shutterstock Editorial / Profimedia 

Koja je tajna?

Kako je jednom pisao BBC, saga o Hariju Poteru povremeno podseća na kompilaciju svih postojećeih bajki, na redizajniranu i našminkanu priču o siročetu života koje pronalazi sreću. Ima u svemu tome i nekog neutešnog siromaštva fasciniranog sjajem i obiljem: te zlatni su tanjiri iz kojih mali čarobnjaci jedu, zlatni su pehari iz kojih piju sok od bundeve, pribor za jelo je zlatan, sedišta su prekrivena zlatom, ukrasi na tavanici su zlatni... sve je u svetu Džoan Rouling zlatno i obilno. Često i bogati ljudi, među koje sada spada i sama autorka, ostaju u dubini duše siromasi, mada to ne mora da narušava zadovoljstvo čitanja njenih knjiga.

hari poter
printscreen/youtube/ Wizarding World 

Ako ništa, priča Dž. K. Rouling svojevrsna je pouka da nikada ne treba odustajati, a to dokazuje i primer Stivena Kinga, takođe nagrađivanog autora, koji je i sam bio u veoma sličnoj situaciji kao autorka Harija Potera.