Reditelj Gaj Riči izvukao je bivšeg sportistu Džejsona Stejtama iz sveta modelinga i dao mu prvu ulogu 1998. godine, u filmu "Dve čađave dvocevke", što se pokazalo kao pun pogodak - publika je bila oduševljena, film je ušao u antologiju, Stejtam je preko noći postao planetarna zvezda. Posle toga su zajedno radili na još tri filma, počev sa "Snečom" iz 2000, od kojih je svaki bio akcioni hit. I sada su se ponovo našli na setu pod zanimljivim naslovom: "Pet očiju".

Ovo je, inače, naziv obaveštajne službe koja objedinjuje bezbednosne strukture Australije, Novog Zelanda, Kanade, Velike Britanije i Amerike, a Stejtam u filmu igra agenta MI6, kog ova organizacija unajmljuje da reši slučaj trgovine novim, užasnim oružjem.

Kao što to uvek biva u Ričijevim inače zanatski perfektnim akcijama, i ovde postoje uvrnuti detalji, pa su kritičari koji su najavili ovo ostvarenje u svetu već otvorili kladionicu koja će rečenica glavnog lika postati urbani refren - jer čovek se zove Orson Fortjun - a najveće šanse za sad ima "Fortune favors the bold" (Hrabre sreća prati).