Netfliks je ove nedelje sudu predao žalbu na presudu u procesu koji je protiv njega pokrenuo Foks zbog krađe zaposlenih. Kao jedan od ključnih argumenata navedeno je i to da holivudska produkcija ima zastarele ugovore koji zarobljavaju zaposlenog i da se tome mora stati na put.

Prošlog decembra, viši sud u Santa Moniki naredio je Netfliksu da prestane da uzima zaposlene Foksu, nalazeći da je njihova kadrovska politika drastično povećala broj onih koji su raskinuli ugovore sa Foksom pre vremena.

U žalbi koju je ovog utorka priložio, Netfliks je naveo da sud čuva "Holivudsko ustrojstvo" koje "nepisanim pravilima sprečava zdravu konkurenciju u nadmetanju za dovođenje talenata."

"Holivudski establišment ima prilično zamućeno viđenje sloboda zaposlenih," navodi se u žalbi. "Studiji već decenijama čine sve što mogu da zadrže vlasništvo nad talentima, što je prouzrokovalo brojne procese protiv ove vrste sputavanja."

Foks je tužio Netfliks 2016. godine, kad je ovaj unajmio Markosa Voltenberga, potpredsednika zaduženog za promociju, i Taru Flin, izvršnu direktorku Foksa 21, tako što im je ponudio udvostručen iznos plate. Oboje su imali ugovore koje je Foks mogao da produži za još dve godine. Tokom suđenja, Netfliks se pozvao upravo na to što je Foks imao unilateralno pravo da odredi trajanje ugovora, što bi značilo da zaposleni, u slučaju odlaska, podležu sudskom procesu.

"Foks zarobljava svoje zaposlene dajući im skromne povišice, pod ugovorom koji samo poslodavac može da menja. U slučaju da žele da odu, izloženi su pravnim pretnjama," navodi se u žalbi. "Oni mogu da promene posao jedino ukoliko im ugovor istekne, što zavisi isključivo od poslodavca."

Ukoliko se ova žalba Netfliksa usvoji, to će potpuno preokrenuti sistem po kom Holivud funkcioniše. 

A da li je to dobro ili loše, ostaje da se vidi.