Četvrto izdanje međunarodnog festivala savremenog plesa Tanz Platz u produkciji Studentskog kulturnog centra Novi Sad, usled renoviranja Kineske četvrti i prostora SKCNS Fabrika, održava se van svoje matične scene, u KS „Eđšeg“, 17. i 18. septembra 2020. godine. Ovogodišnji Festival predstaviće tri performansa od 20 najboljih iz selekcije Aerowaves-a za 2019. godinu.

Na programu centralnog (plesnog) dela Festivala naći će se četiri koprodukcije i umetnici iz Francuske, Norveške i Češke. Tanz Platz u Novi Sad dovodi mlade i uspešne koreografe i plesače, predstavljajući aktuelne tendencije u savremenom plesu. Ovogodišnje izdanje Festivala nužno donosi promene formata izazvane pandemijom virusa Kovid 19, te će tri performansa biti predstavljena kroz video-projekcije praćene razgovorom uživo sa umetnicima putem video-konferencije, dok će entuzijastični umetnici iz Češke, ipak, nastupiti i sa njima će publika moći da razgovara posle predstave.

Program će biti upotpunjen novosadskom premijerom kratkog inkluzivnog plesnog filma Pogled u produkciji grupe Hajde da... Film je nastao kao koautorski rad plesača (sa i bez invaliditeta), koreografa i reditelja, postavljen je konceptulano, kao četiri isprepletane plesne linije, u kojima se prva odnosi na intimni pogled usmeren ka sebi samom, druga pogled (iz neke druge perspektive) na sopstvene nemoćne delove, a treća donosi pogled na svoje kapacitete da se prevaziđu postavljeni okviri. Četvrta tematska linija se odnosi na zajedništvo i time predstavlja proširenje pogleda, odnosno širenje perspektive. Svaka od ovih podcelina u filmu je realizovana karakterističnim filmskim postupkom, tako da svaka tema ima i svoj poseban filmski jezik.

Film, osim svojih umetničkih kvaliteta ima za cilj i da ukaže na značaj inkluzivnog rada u umetnosti i promoviše stvaralaštvo osoba sa invaliditetom.