Njegovi roditelji iz Lagosa u Nigeriji želeli su da postane sveštenik. Strast koju je dečak pokazivao prema baletu izgledala im je kao nerealan detinji san. A onda je video koji prikazuje mladog Entonija Mesomu Madua kako bosonog pleše na kiši ispred studija "The Leap of Dance Academy", gde vežba, pogledalo više od 15 miliona ljudi i sve se promenilo.

"Kad plešem, osećam se kao da sanjam," objasnio je ukratko Entoni Mesoma Madu.

Ubrzo pošto su brojne poznate ličnosti podelile ovaj video, koji bez mnogo reči razbija brojne društvene stereotipe, posebno one o muškarcima u baletu, mladom Maduu stigao je i poziv iz Američkog baletskog teatra, koji mu je ponudio stipendiju "Baletani bez granica". Ovog leta pohađaće virtuelne časove američkog studija, a već sledeće godine leti na školovanje u Sjedinjene Države.

"Kad me prijatelji vide kako plešem," kaže Entoni, "pitaju se šta radim, zašto igram strani ples. Sada sam osvojio veliku nagradu, a to je putovanje u Ameriku. Uskoro ću biti u avionu i to je balet učinio za mene."

Osim za samog Madua, ovaj video učinio je mnogo i za nigerijski baletski studio "The Leap of Dance": ova škola, koja svoje đake uči bez novčane nadoknade, odjednom je počela da dobija veliki broj donacija. Danijel Ajala Ovoseni, osnivač ovog studija, kaže da će novac upotrebiti za promociju baleta u Nigeriji, gde nije preterano popularan.

"Imao sam potrebu da ovdašnjim ljudima predstavim umetnost koja zahteva disciplinu, posvećenost i predanost," rekao je. "Učenici koji razviju ove vrednosti, posle mogu da ih prenesu u sve druge sfere života."