Miona Marković trenutno je jedna od najperspektivnijih glumica mlađe generacije, ali pre nego što se odlučila za ovaj poziv malo ko zna da je pre FDU-a studirala istoriju.

Na to ju je naveo njeN otac Predrag Marković istoričar umetnosti i političar koji je decembra 1997. godine izabran za člana Evropske akademije nauka.

Mada je odustala od profesije koju joj je otac namenio Miona ga kao mlada i vrlo talentovana glumica nije razočarala. Predrag uživa u svim njenim predstavama, uvek je u prvom redu na premijeri, a i serije u kojima igra njegova mezimica pomno prati, iako mu tematika nije bliska.

Voli je onako kako svaki otac voli svoju naslednicu, a Miona otkriva da čak ni posle toliko godina gotovo nikada ne propušta da je poljubi u ruku i prema njoj se ophodi kao prema princezi.

- Moj nežni otac, koji svoju ćerku uvek ljubi u ruku čime joj ne dozvolja da izgubi ulogu “princeze”, čak i kada ona misli da je to više nije moguće, jer zaboga sada je već mlada žena, a ne devojčica.

I da znaš tata koliko god ja prevrtala očima na to, uvek se malo i smešim, jer baš je lepo biti princeza - poručila je jednom prilikom tati ona na svom “instagramu”.

Otac Mione Marković jedan je od osnivača kviza “Visoki napon” koji se dugo emitovao na RTS-u.

Poznat je i kao pobednik velikog finala kviza “Kviskoteka” za sezonu 1989-1990. Као dvadesetčetvorogodišnji asistent na Institutu za savremenu istoriju učestvovao je u pretposlednjem ciklusu kviza који се еmitоvао na prostoru cele SFRJ i dva puta na nastupima pre finala obarao rekord po broju osvojenih bodova. U finalu je pobedio svog zeta Aleksandra Saljnikova.

screenshoot/instagram Miona Marković na letovanju

Mionim brat Vukan takođe je krenuo očevim stopama i danas je jedan od uspešnijih mladih istoričara, koji ima čak i internacionalnu karijeru.

Glumica i njen brat gotovo čitavo detinjstvo proveli su učeći istoriju, pripremajući se za takmičenja na kojima su pokazali zavidne uspehe.