Ejmi Džejd Vajnhaus rođena je u jevrejskoj porodici, u predgrađu Londona, 14. septembra 1983. godine i još od malih nogu dobijala je sve što je želela.

U detinjstvu bila je izuzetno vezana za baku Sintiju koja je u njoj prepoznala muzički talenat. Sa 9 godina krenula je na časove pevanja u školi Susi Earnshaw Theatre School, a od najranijih dana pokazivala je veliko interesovanje za džez. Naučila je da uživa u muzici pošto je njen otac Mič, inače taksista po profesiji i kasnije džez pevač, uspavljivao svoju ćerku uz pesme Frenka Sinatre.

Njena majka Dženis, farmaceutkinja po profesiji, kao i stariji brat Aleks, sa mnogo razumevanja pristupili su vanserijskom talentu male Ejmi. Nakon četiri godine provedene u školi, Vajnhausovu su izbacili zbog tvrdoglavosti i nošenja pirsinga. To je nije mnogo potreslo, a edukaciju je nastavila 1997. godine u školi za mlade talente kada je dobila i prvu ulogu u seriji The Fast Show. Bez obzira na sve pozitivne kritike i pohvale, Ejmi nije mogla da se izbori sa svojim kompleksima.

Njen debitantski album objavljen je 20. oktobra 2003. godine, gde je prisutan veliki uticaj džeza, a na većini numera potpisana je kao koautor. Album je dobio pozitivne kritike, a njen glas poredili su sa legendarnom Sarom Von i Mejsi Grej. Dospeo je na vrh britanskih top-lista 2004. godine, a nominovan je za Brit nagrade u kategorijama Najbolji ženski soul izvođač i Najbolji urbani nastup.

ejmi vajnhaus
Shutterstock 

Sa 17 godina upoznala je muzičara Blejka Fildera Sivila i mnogi smatraju da je to bio početak njenog kraja. U početku se nisu slagali, međutim kasnije su započeli romansu.  Pevačicina porodica nije podržava njenu vezu, a Ejmi se 18. maja 2007. godine udala za Blejka u Majamiju.

Vesti o njihovom odnosu često su bile uznemirujuće.

Blejk je Ejmi, koja je ranije konzumirala samo travu, upoznao s teškim drogama, što je jednom prilikom i sam javno priznao.

"Napravio sam najveću grešku u životu što sam uzimao heroin pred njom. Upoznao sam ju s heroinom, krekom i samopovređivanjem. Osećam se i više nego kriv", rekao je Blejk 2008.

Par je postao poznat po javnim svađama i fizičkim obračunima, ali i po groznom ponašanju. Tokom jednog žestokog sukoba Ejmi su fotografisali prekrivenu ogrebotinama i modricama,a imala je i krv na cipelama.

U junu 2007. pevačica je šokirala tokom intervjua kada je pokazala reči "Volim Blejka" ("I love Blakea") na stomaku koje je urezala oštrim delom ogledala. Dva meseca kasnije Ejmi je završila na ispumpavanju želuca nakon što je preterala s koktelom droga sastavljenim od heroina, ketamina, kokaina i ekstazija, a ubrzo se i razvela

Nastavila je borbu sa zavisnošću od alkohola, a njena evropska turneja otkazana je nakon fijaska u Beogradu. Naime, bacila je svoj mikrofon na pod i otišla s pozornice. Mesec dana kasnije pevačicu je njen telohranitelj Endru Morison našao mrtvu u njenoj spavaćoj sobi. Obdukcija je pokazala da je pevačica umrla od trovanja alkoholom.

ejmi vajnhaus
Shuterstock 

"Ja sam i više nego neutešan... moje suze nikad se neće osušiti", rekao je Blejk kada je saznao za njenu smrt.

23. juna 2011., pre deset godina, napustila nas je Ejmi Vajnhaus. Britanska pevačica umrla je od trovanja alkoholom, a na sudu je rečeno da je imala 410 miligrama alkohola na 100 mililitara krvi.

Telo poznate pevačice pronašao je član osiguranja Endrju Moris, a s njom i tri prazne flaše votke. On je izjavio da je pevačica svoje poslednje veče provela u spavaćoj sobi, gledajući televiziju i slušajući muziku.

Odbijala pomoć

Napustila nas je sa samo 27 godina, a dugo se vremena borila s zavisnošću. Doktorka Kristina Romet s pevačicom je razgovarala veče pre nego što je umrla i otkrila je kako joj je Ejmi priznala da je ponovo počela da pije nakon dužeg vremena.

Odbijala je bilo kakvu psihološku pomoć jer se, kako je tvrdila doktorka na sudu, bojala da će to loše uticati na njenu kreativnost. Prijatelji, ali i Katriona Gourlej, ljubavnica pokojne pevačice izjavili su nakon njene smrti da je Ejmi imala problema sa alkoholom, ali da joj nikako nisu mogli pomoći. Kako su rekli, pevačica je u drogi i alkoholu videla spas.

"Šta me zasmejava? Ništa. Kada sam pijana, sve mi je smešno. Kada sam trezna, jednostavno kažem, odj***! Ostavite me na miru!", rekla je Ejmi jednom prilikom. 2005. godine, Ejmi je stigla do odvikavanja od droge.

"Mislili smo da je najgore iza nas, ali bilo je tu nešto na šta nismo obratili pažnju," ispričala je njena mama Dženis. Prijatelji kažu da se Ejmi sa droge "prebacila" na alkohol jer nije mogla da se nosi sa svojim

"Bila je sklona zavisnosti. Nije mogla da se zaustavi. Bila je to veoma surova zver koja ju je držala," otkrila je nedavno mama.

Ejmin otac priznaje da se njegova ćerka borila sa mentalnim problemima, te da je cela porodica pokušavala da otrgne Ejmi od alkohola i droge, ali da im nikako nije polazilo za rukom.

ejmi vajnhaus
Shutterstock 

"Bilo je užasno gledati kako vaše dete pred vašim očima umire i nestaje. Mogla sam samo da gledam i čekam," kroz suze je ispričala Dženis, Ejmina majka.

Ejmina majka i njen bivši muž, Ejmin otac Mič, nakon smrti svoje ćerke osnovali su fondaciju. Inače, pevačica nije ostavila testament, pa su njeno bogatstvo od 5,3 miliona dolara nasledili njeni roditelji. Njen bivši muž, glumac Blejk Filder-Sivil (38), od kog se razvela 2009. nije dobio ništa.

Blejk odlučio da osam godina nakon njene smrti traži svoj deo od 1,8 miliona dolara smatrajući da ima puno pravo na to. Istakao je da ima pravo na mesečni džeparac jer je Ejmi napisala neke od najvećih hitova dok su bili šest godina zajedno.

Prema pisanju stranih medija, pevačica je dala Sivilu 450.000 dolara u trenutku kada su se razveli, a kako su oboje s tim bili zadovoljni i to je bio dogovor, on nakon svega nije imao pravo da traži nikakve dodatne novčane iznose. Bezosećajni zahtev, kako ga je nazvala javnost, šokirao je Ejminu porodicu.

ejmi vajnhaus
Youtube