Restaurirana verzija filma Hotel od million dolara Vima Vendersa premijerno je prikazana danas u 15 sati u Narodnom pozorištu Sarajevo.

Tom prilikom upriličen je i specijalni Crveni tepih, na kojim je uz Vima Vendersa, dobitnika Počasnog Srca Sarajeva 27. Sarajevo Film Festivala, prošetao i Bono Voks.

Veliki broj građana se okupio na Festivalskom trgu gde su Voksa dočekali uz aplauz i ovacije, a ovaj poznati muzičar rado je davao je autrograme fanovima i pozdravljao se sa prisutnima, a mnogi su iskoristili priliku da se fotografišu s njim.

Slavni muzičar i kultni reditelj su zatim prisutne pozdravili sa stepenica ispred Narodnog pozorišta, a veliku pažnju privukla je majica Vima Vendersa na kojoj piše "Sarajevo, moja ljubav".

Koliko je Bono Voks bio uzbuđen povodom dolaska u Sarajevo govori i činjenica i sledeća izjava:

„Čini se da je prošlo dugo vremena, koliko nisam bio u Sarajevu. Drago mi je da sam ponovo ovde. Prošle godine sam hteo doći, ali očigledno da to nije bilo moguće“, rekao je on na specijalno organizovanom Crvenom tepihu gde se pojavio.

U galeriji pogledajte ekskluzivni paparaco sa filmskog festivala u Sarajevu:

WANTED!/Vanja Ratković Bono Voks na Sarajevo Film Festivalu

Bono Voks je frontmen grupe "U2", a zajednička ljubav ovog brenda prema Sarajevu datira još od njihovog prvog velikog koncert nakon rata u Sarajevu 23. septembra 1997. godine, koji je najavio četiri godine ranije satelitskim linkom dok je upozoravao na strahote u ratnom Sarajevu.

„Koncert 1997. godine je veliki deo karijere benda U2, a mali deo Sarajeva. Ja sam samo dečak koji se u svašta meša. Kad sam razmišljao o ovom gradu o ovom inovativnom bučnom gradu, razmišljao sam kako bih voleo da ljudi dođu i da vide i tu njegovu buntovnu snagu“, rekao je Voks pred ulazak u Narodno pozorište u Sarajevu prenose sarajevski mediji.

Tokom nastupa u Bolonji 17. jula 1993. godine putem satelitskog linka povezao se slikom sa Sarajevom, gdje je pisac i redatelj koji je režirao dokumentarni film “Miss Sarajevo” Bil Karter, intervjusao građane Sarajeva koji su govorili kroz kakve tegobe prolaze.

bono voks na sarajevskom film festivalu
WANTED!/Vanja Ratković 

Pesma benda U2 "Miss Sarajevo", objavljena u novembru 1995. godine o izboru najlepše devojke, održanom u ratnom Sarajevu jedini singl je sa albuma Original Soundtracks 1 iz 1995. godine, gde je čuveni operski pevač Luciano Pavaroti bio gostujući vokal i otpevao opersku solo deonicu u pesmi.

Bono Voks ima počasni pasoš Bosne i Hercegovine, koji mu je 1997. godine, dodelio bivši predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Alija Izetbegović.

Skupština Kantona Sarajevo, 2017. godine, zbog izuzetnog doprinosa u pružanju podrške građanima tokom opsade Sarajeva i borbi za ljudska prava i slobode na načelima humanosti, solidarnosti, demokratičnosti među ljudima različitih vera, nacija i kultura, progasila ga je počasnim građaninom Sarajeva.