Jedan od najtežih zadataka koji se nalazi pred svakim rediteljem kad snima film, a posebno seriju, jeste izbor glumca koji će igrati težak dramski lik koji je već poznat publici iz literature. U takvoj situaciji našao se naš poznati filmski režiser Milutin Petrović kad je prihvatio ponudu da snima film i seriju, novu verziju "Nečiste krvi" po motivima romana Bore Stankovića. Ključni izazov predstavljao je kasting za Sofku, jednog od najlepših i najtragičnijih ženskih likova srpske književnosti. A onda se pojavila Sara.

Sara oseća veliku odgovornost jer shvata značaj dela Bore Stankovića u srpskoj književnosti
Filip Kartous Sara oseća veliku odgovornost jer shvata značaj dela Bore Stankovića u srpskoj književnosti

Sara Sandeva ima 23 godine. Rođena je u Skoplju, ali još od detinjstva živi u Pragu. Tamo, na praškom konzervatorijumu, studira dramu i muziku. Pred kamere je stala već sa šest godina, a profesionalne uloge počela je da dobija sa četrnaest, prvo u seriji, a potom na filmu i u pozorištu. Sada u portfoliju ima već dvadesetak uloga u Češkoj, ali i nekoliko u međunarodnim produkcijama. Ipak, Sofka joj je prva uloga u Srbiji.

Trenutno joj najveći izazov predstavlja jezik koji se govorio u starom Vranju
Filip Kartous Trenutno joj najveći izazov predstavlja jezik koji se govorio u starom Vranju

"Istina je da imam karijeru u Češkoj, ali rođena sam u Makedoniji, a moja prabaka potiče iz Srbije. Osećam veliku odgovornost jer znam koliki je značaj romana "Nečista krv" i Sofke u književnosti. Srećna sam što sam deo ovako velike priče," kaže Sara.

Čak ni ljudima koji su čitav život proveli na ovim prostorima starovranjanski dijalekat nije baš potpuno razumljiv, pa je jasno zašto je Sari trenutno najveći izazov učenje jezika. Kaže da se tome u potpunosti posvetila kako bi na setu mogla da bude fokusirana na Sofku, s kojom sada živi svaki dan.