Ako primetite nedostatak podrške, neodobravanje ili smanjenje vaših vrednosti, razumete kako je veza oštećena i ugrožena. Tada je važno zadržati prisebnost i zapamtiti da ključ za uspešno rešavanje ove situacije i nadogradnju postojećeg odnosa leži u razumevanju i stabilnoj komunikaciji. Početak pripada vrlo iskrenom razgovoru sa samim sobom. Da li postoji scenario u kojem su vaši postupci mogli uticati na vašeg partnera i da li verujete da to možete da ispravite? Ovo je prvo pitanje koje treba da postavite sebi jer je lakše pokušati da poboljšate sebe nego da promenite nekog drugog.

Ako ste, s druge strane, dosledni, autentični i iskreni prema sebi i svom partneru, i verujete da je srž problema u njegovom unutrašnjem nemiru koji vam ne komunicira, pokušajte da dođete do uzroka. Napravite listu mogućnosti i razmislite kako da ih rešite, a da ne izazivate svađu. Najkontroverznije teme ostavite za kraj razgovora jer želite da im se obratite sa pažnjom i spremnošću da slušate. Ne želite da pravite defanzivnu, već argumentovanu atmosferu.

Kako prevazići kada se partner hladi od nas
Shutterstock 

Kada definišete razloge, ponudite podršku, ali ne očekujte nagle promene u ponašanju. Vašem partneru je takođe potrebno vreme da obradi novodeljene informacije. Biće mu potreban prostor u kome se oseća bezbedno i gde zna kako da dobije podršku ako i kada mu zatreba. Neke stvari svako mora prvo da iskusi sam, da bi podelio sa drugima i počeo da ih menja. A ovo je proces koji često zahteva vreme. Pritisak da se ubrza može samo da produbi jaz i pogorša situaciju.

Pokušajte da emocionalno uskladite iskustvo vašeg partnera. Umesto kritike koja bi mogla da dovede u pitanje legitimnost njegovih osećanja, ako su istinski iskrena, pokušajte da zamislite sebe u toj situaciji i zbližite se. Vi, naravno, ne možete da osetite svu složenost, ali ćete moći lakše da prepoznate kada određena osećanja i načini ponašanja počnu da se javljaju i bolje reaguju.

3 znaka teško podnose raskid
Shutterstock 

Tek tada ćete moći ponovo da počnete da svoju vezu činite prioritetom. Zapamtite svoja zajednička interesovanja i razmislite šta vam trenutno nedostaje. Zapitajte se kako možete učiniti život uzbudljivijim i kako stvoriti neke nove rutine. Ali ne zaboravite, veza zahteva akciju obe strane, pa budite oprezni kada ulažete sebe. Bez obzira na to koliko je vaš partner spreman da deluje, vi se ponašate na način koji biste i sami želeli da doživite, vodeći računa o vremenu, potrebama i zadovoljstvima koja će vam dati snagu koja vam je potrebna.

 Bonus video

Ana Rodić - Kako održati ljubav MONDO/Stefan Stojanović

   Izvor: Sensa.hr