Mnoge žene se suočavaju s izazovom kada bivši partner nastavlja da ima ulogu u njihovim životima - bilo kroz roditeljstvo, zajedničke aktivnosti ili nerešene probleme iz prošlosti. Ovo može postati dugotrajna agonija ako se ne pronađe pravi način da se s tim nosimo. Ne govorimo o ugnjetavanju koje bi trebalo prijaviti nadležnim institucijama, već o loše postavljenim granicama u odnosu nakon raskida ili razvoda.

Možda trenutno osećate negativne emocije i ne možete zamisliti miran susret s bivšim ili zajedničko donošenje važnih odluka, ali funkcionalan odnos je moguć uz obostrani trud i pravilne smernice.

U nastavku otkrijte kako postaviti granice bivšem partneru i uspostaviti novu dinamiku za budućnost.

Jasno definišite kako želite da izgleda vaš odnos

Prvi korak je jasno definisanje vaših želja u vezi s odnosom. Imate pravo da kažete ''ne'' bez osećaja krivice, da budete tretirani s poštovanjem, da prioritet date svojim potrebama, da prihvatite svoje greške i odbijete nerealna očekivanja od bilo koga. Možda ćete želeti da vas bivši partner obavesti kada nađe novu devojku ili nećete želeti da vam šalje poruke oko svake marginalnosti. Uzmite vreme da razmislite.

5 načina da postavite granice bivšem partneru
Shutterstock 

Razmislite o tome koje interakcije su vam neprijatne

Kao nekom ko ima desetogodišnji staž u održavanju toksičnog ljubavnog odnosa, gotovo je neverovatno da je poslednja rečenica bivšem partneru bila: Izvini, jednostavno mi ovo ne prija. Ali do ove faze dolazite posvećenim radom na sebi, svojim vrednostima, u razgovoru sa psihologom, prijateljima, sobom. Godinama. Ponekad je najbolji način da odredite šta tačno želite tako što ćete prvo definisati šta ne želite i šta vam ne prija. Krenite prema ovoj listi:

  • Da li mi odgovara dopisivanje, kada i u kojoj meri?
  • O kojim temama želim da razgovaramo, a o kojima ne?
  • Koja tačka dovodi do toga da prestajemo da se razgovor završava?
  • Na koji način želim da me bivši partner tretira?
  • Koliko često bi trebalo da me poziva i u kom slučaju?
  • Ako moram da se vidim s bivšim partnerom, da li bih se osećala komfornije da povedem drugaricu sa sobom?
  • Šta mogu da prihvatim od sugestija i želja bivšeg parneta?

Kao što proizilazi iz poslednjeg pitanja, ne zaboravite da su odnosi dvosmerna ulica, u kojoj treba da čujete i potrebe druge strane, a ne da samo namećete svoje.

Komunicirajte svoje odluke

Sada kada imate svoju listu zahteva, vreme je da je podelite. Iskomunicirajte to jasno, odraslo i argumentovano, ali i s uvažavanjem bivšeg partnera - bilo uživo ili telefonskim pozivom. Što ste precizniji, to bolje, kako ne bi došlo do pronalaženja ''rupa u zakonu''.

susret sa bivšim
Shutterstock 

Budite realni

Nakon razgovora s bivšim partnerom, budite iskreni prema sebi - da li vas je zapravo čuo? Da li je bilo otpora prema vašim granicama, i da li ste uspeli da ostanete dosledni? Ako postoji razlog koji vas povezuje, poput dece, možda će biti potrebno ponovo da razgovarate, i u ovom slučaju, naoružajte se strpljenjem. Ako ste postigli dogovor, bilo bi dobro da ga zapišete kako bi to navelo obe strane da ga se pridržavate, ali i snosite odgovornost ukoliko ga neko od vas prekrši u budućnosti. A ako na kraju krajeva, niste postigli dogovor, a ne vezuje vas baš ništa, sistemski i radikalno izbrišite tu osobu iz svog života. Od block opcije, do prekida svakog kontakta na svim mrežama, posećivanja mesta gde se možete sresti i negovanja starih navika koje vas podsećaju na njega.