Ne postoji raskid koji je prijatan, ma koliko da ste se rastali u civilizovano.

Čak i kada se emocije potpuno ugase, ostaje taj žal, hteli mi to ili ne. Međutim, uvek nekako ispadne da su devojke te koje mnogo više pate, a tipovi, već posle par dana ko novi.

To se lumpuje, izlazi, nije isključeno ni da veoma brzo nađe novu devojku.

Za to vreme druga strana ostaje u šoku - jer kako bre?!

Da li je moguće da oni tako lako i brzo mogu sve da prebole, ili samo žele da mi u to verujemo.

Dok mi razmiljamo kako da se nateramo da krenemo dalje, da ustanemo iz kreveta, da počenemo da jedemo ili da prestanemo emotivno da se prejedamo, da li ćemo krenuti u teretanu ili na neki kurs da skrenemo misli... oni su već na putu ka novoj ljubavi.

Postavlja se pitanje da li muškarci zaista lakše preboljevaju raskid.
Shutterstock 

I kako onda ne postaviti pitanje - kako je moguće da oni tako lako i brzo mogu sve da prebole?

Odgovor na ovo pitanje dali su psiholozi.

Kako tvrdi Džordan Medison, "To je zato što muškarce od malena uče da budu jaki, a time i da odmah prebole slomljeno srce". Ova bračna savetnica ističe da naravno da će o tome prodiskutovati dok su na basketu sa prijateljima, a nije isključeno ni da se nekoliko dana neće pomaći sa kauča, dok su im igrice i serije jedina preokupacija, ali većina zapravo prati onaj trend "ja sam muško" i na taj se način nose sa svim tragedijama koje im se nađu na putu. Kako bi održali svoj ego, u što kraćem roku nastoje da nađu nekog novog kako niko ne bi primetio koliko ih zapravo boli.

Muškarci zapravo nekad i teže podnose raskid od žena.
Shutterstock 

Dakle, ovom logikom ispade da oni samo žele da verujemo da nisu povređeni.

Ne smemo ni zaboraviti da su žene obično te koje puste da ih u potpunosti preuzmu emocije - još jedna stvar koju nas uče od malih nogu, te nešto što se kod žena smatra vrlinom. "Nama je dozvoljeno vreme tugovanja, plakanja kao i procesuiranja naših osećanja", kaže bračna savetnica.

via GIPHY

Da li to znači da treba da nam bude žao muškaraca?

"Bez sumnje, ovaj način površne "popravke" definitivno ne poboljšava sliku o njima", tvrdi Džini Asimos, takođe psiholog i bračni savetnik.

"Muškarci će često tražiti utehu u drugim ženama, ali to ne znači da vas nisu voleli (i još uvek vas ne vole). Naprotiv, oni to rade misleći da će to ubrzati proces oporavka i krenuti dalje".

via GIPHY

Istina je da u većini slučajeva to nije slučaj. Jedno istraživanje na Univerzitetu u Birmingemu iz 2015. pokazalo je da žene prolaze kroz veći nivo emocionalnog i fizičkog bola nakon raskida, ali se i brže i lakše oporavljaju. "Muškarci, s druge strane, nikada neće doživeti potpuni oporavak. Oni će jednostavno krenuti dalje", napisali su autori studije.

I ko se na kraju nosi sa tim teretom?

Pogađajte jedanput: sledeća devojka sa kojom bude spavao. A šta kažu muškarci na sve ovo?

Igor (29) objašnjava kako se osećao nakon raskida:

"Odmah nakon raskida želim da mi nešto skrene misli ali i da podignem ego i zato izlazim na dejtove. Uprkos svemu tome, moja bivša mi i dalje prolazi kroz misli svakih nekoliko meseci, a govorim vam o nekome s kim sam raskinuo pre skoro 10 godina."

Muškarci po studijama teže podnose raskid od devojaka.
Shutterstock 

Tomislav (28) je sa druge strane imao drugačije iskustvo.

"Definitivno mi je trebalo mnogo više nego mojoj bivšoj. Trebalo mi je nešto više od godinu dana da pređem preko tog raskida i krenem dalje. Iskreno, mislim da deo mene nikad u potpunosti neće preboleti raskid do kraja".

Naposletku, 33-godišnji David uči i svojih raskida i tako lakše prolazi taj period nakon.

"Ekstrovertna sam osoba i brzo pronalazim utehu u novim devojkama. I pored toga, trebalo mi je puno rada i terapije da bih se zaista osećao kao da sam "preboleo" svoje ozbiljne veze i dostigao onaj nivo da sam sve prihvatio i naučio i da sam potpuno spreman svoju ljubav poklonim nekom novom."

Šta vi kažete, dali muškarci zaista lakše preboljevaju ili je ipak sve to samo gard "ja sam muško". Glasajte u anketi i podelite sa nama vaše mišljenje.