Jesenja hrana sa cimetom je odlična za zdravlje: Otkrivamo 5 recepata u kojima će uživati sva čula

Cimet ne samo da obogaćuje jela i napitke, već donosi i brojne zdravstvene benefite. Savršeni su za zagrevanje tokom hladnih dana i pružaju vam dozu sreće i zdravlja.

Shutterstock

Jesen je idealno vreme da uživate u toplim, aromatičnim jelima, a cimet je jedan od najpopularnijih začina koji može obogatiti vaša jela i napitke.

Osim što pruža savršenu aromu, cimet je poznat po svojim zdravstvenim benefitima: pomaže u regulaciji nivoa šećera u krvi, deluje kao prirodni antioksidans, jača imunološki sistem i poboljšava probavu.

U nastavku vam predstavljamo pet fantastičnih recepata sa cimetom koji će vas zagrejati i zadovoljiti sva vaša čula.

1. Cimet tost

Sastojci:

4 parčeta hleba
2 kašice putera
2 kašičice cimeta
2 kašice smešnog šećera (ili po ukusu)
Prstohvat soli

Priprema:

Na laganoj vatri otopite puter, a zatim dodajte cimet, šećer i so. Mešajte dok se sve ne sjedini. Parčeta hleba premazujte smesom i pecite na tiganju ili u tosteru dok ne postanu zlatno smeđa. Poslužite toplo, uz dodatak meda ili voća po izboru.

Shutterstock 

2. Cimet rolnice (pužići)

Sastojci:

500 g brašna
1 pakovanje suhog kvasca
100 ml mleka
100 g šećera
50 g putera (omekšalog)
2 kašičice cimeta
Prstohvat soli

Priprema:

Zagrijte mleko i dodajte kvasac sa malo šećera. U posudi pomešajte brašno, preostali šećer, cimet i so. Dodajte kvasac i puter, umesite testo i ostavite da naraste. Nakon što se testo udvostruči, razvaljajte ga i premažite sa puterom, pospite cimetom i šećerom. Rolajte i seckajte na komade. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 minuta.

3. Vino sa cimetom

Sastojci:

1 boca crnog vina
2-3 štapića cimeta
3-4 zvezdasta anisa (opciono)
1-2 kašice meda ili šećera (po ukusu)
Kriške pomorandže ili limuna

Priprema:

U velikoj šerpi zagrijte vino na laganoj vatri. Dodajte cimet, zvezdasti anis, med i voće. Pustite da se lagano krčka 10-15 minuta, ali ne da provri. Poslužite toplo, u čašama sa cimetom ili kriškom pomorandže.

Shutterstock 

4. Pečena bundeva sa cimetom

Sastojci:

1 mala bundeva (npr. butternut)
2 kašice maslinovog ulja
2 kašičice cimeta
So i biber po ukusu
1 kašika meda (opciono)

Priprema:

Zagrijte rernu na 200°C. Isecite bundevu na kockice i stavite je u posudu. Prelijte maslinovim uljem, pospite cimetom, solju i biberom. Ako želite, dodajte med za dodatnu slatkoću. Pecite 25-30 minuta, povremeno mešajući, dok ne omekša i dobije zlatnu boju.

5. Cimet ovsena kaša

Sastojci:

100 g ovsenih pahuljica
300 ml mleka ili vode
1 kašičica cimeta
1 kašika meda ili javorovog sirupa
Voće po izboru (npr. banane ili jagode)

Priprema:

U šerpi prokuvajte mleko ili vodu. Dodajte ovsene pahuljice i cimet, mešajte dok se ne zgusne. Služite toplu kašu, prelijte sa medom i dodajte voće po izboru.