Ako ste užasni sa novcem i štednjom, počnite od ova 3 koraka: Rutina finansijske stručnjakinje spašava od 'bankrota'

Pratite korake finansijske stručnjakinje za veću štednju

Shutterstock

Jedan od mojih omiljenih hobija je da za svoju ličnu finansijsku situaciju krivim bukvalno sve osim sebe. Imate problema sa otplatom kredita? Očigledno je krivica na vladi. Budžet je previše mali? Kreativci nikada nisu plaćeni koliko zaslužuju. Ne možete da uštedite? Pa, ja sam Gen Z, ionako neću moći da priuštim kuću!

Naravno, na kraju dana, postoje stvarni koraci koje možemo preduzeti kako bismo barem pokušali da unapredimo svoje finansije. Tu na scenu stupa stručnjak za finansije Money With Katie — nakon što sam čula njenu finansijsku rutinu na The Everygirl Podcast-u, znala sam da moram da poboljšam svoju igru.

Od aplikacija za budžetiranje do redovnih provera njenog planera budžeta, rutina Money With Katie je izuzetno detaljna i inspirativna. Evo koraka koje ću pratiti kako bih konačno preuzela odgovornost za svoje finansije.

1. Praćenje finansija pomoću plana budžeta

Prema Kejtinom intervjuu za The Everygirl Podcast, sledeći korak u dovođenju finansija u red je da počnemo da koristimo planer budžetiranja. Ako niste upoznati sa ovim vidom planera, to je u suštini planer ili tabela koja vam pomaže da budžetirate, pratite i štedite, sve na jednom mestu. „Sa planom budžeta, imam izvor podataka gde mogu da vidim obrasce i trendove koji počinju da se pojavljuju“, rekla je ona. U podcastu, Kejti je otkrila da proverava i ažurira svoj planer koristeći podatke iz aplikacije za budžetiranje na kraju svakog meseca. Ako je ta rutina štednje i investiranja dovoljna za nju, onda je dovoljna i za nas!

Shutterstock 

2. Početak investiranja — iako se ne osećamo „spremnima“

Kejti je otkrila da je ona počela da investira pre nego što se potpuno osećala „spremnom“ — i da joj se to potpuno isplatilo. „Kada sam videla da je to moguće, pomislila sam: ‘Koliko još mogu da zaradim, uštedim i uložim?‘“, rekla je ona. Kada je u pitanju investiranje, za mene je prevazilaženje mentalne blokade pola bitke. Saznanje da je Kejti imala iste brige kada je bila mlađa i da je bila motivisana procesom je izuzetno umirujuće.

Na The Everigirl Podcast-u, Kejti je takođe pojasnila da „finansijska nezavisnost“ ne znači ono što tradicionalno mislimo u smislu jednostavnog izdržavanja sopstvenim finansijama. „Finansijska nezavisnost je ta tačka u kojoj će vaše investicije proizvesti dovoljno novca za život. Vaš novac je zaradio dovoljno novca za vas“, rekla je ona.

3. Kako ne upasti u zamku kada dobijemo povišicu

U slučaju da niste u toku, životni stil je taj zastrašujući fenomen koji se javlja kada dobijete povišicu ili unapređenje, ali nikada ne vidite opipljive prednosti jer vaš životni stil troši dodatni novac. U suštini, to je kada mala luksuzna poslastica ode korak predaleko, a lako je doći u takvu situaciju, a da toga niste ni svesni. U podcastu Kejti je naglasila koliko je važno unapred planirati kada dobijete povišicu ili unapređenje kako biste izbegli nagli skok u životnom stilu. Na primer, ako znate da ćete imati dodatnih 50 dolara u plati nakon povišice, možete odlučiti da uštedite taj novac ili da ga iskoristite za otplatu duga. Kako počinjem da napredujem u svojoj karijeri, kao što to većina ljudi čini u svojim 20-im godinama, izbegavanje gubitka kontrole nad životnim stilom je glavni prioritet.

Shutterstock 

Na kraju dana, slušanje Kejti u podcastu pomoglo mi je da shvatim da ako samo primenim nekoliko njenih rutina, možda ću konačno moći da preuzmem odgovornost za svoje finansije — ko bi rekao! Možda sam daleko od idealne finansijske situacije, ali možda, samo možda, mogu da počnem da gradim bolju finansijsku budućnost za sebe.