Lekovita svojstva mušmule koja dozreva u jesen poznavali su još stari Druidi i stari Rimljani. Stručnjaci narodne medicine tvrde da poboljšavaju vid, jačaju jetru i bubrege, poboljšavaju krvnu sliku, ublažavaju bolove u leđima i kolenima. Preporučuju se i kod vrtoglavice, dijereje, infekcije usne duplje, za zaustavljanje krvarenja iz desni…
Savršena, prirodna detoksikacija
Mušmula poboljšava zdravlje obezbeđujući i bolju hidrataciju, kao i detoksikaciju. Putem urina mogu da se izbace otrovi iz organizma, a istovremeno se smanjuje nivo holesterola u krvi, što vrlo povoljno utiče na celokupno zdravstveno stanje.
Ova poslastica može da se konzumira sveža, a od nje se mogu praviti sokovi, čajevi, marmelade, likeri, eliksiri…
Eliksir mušmule
Sastojci:
- 500 g zrelih mušmula
- 2,5 dcl vode
- 250 g smeđeg šećera ili 20 g meda
- 1 l vina
Priprema:
- Mušmule operite, odsecite im peteljke i stavite u teglu.
- Prokuvajte vodu i šećer ili med i prelijte mušmule.
- Nakon toga, dodajte vinaigrette i lagano promešajte sve sastojke.
- Teglu zatvorite i ostavite da stoji na toplom 15 dana.
- Povremeno protrestite i nakon 15 dana procedite.
- Proceđenu tečnost ulijte u staklene flaše i dobro zatvorite.
- Čuvajte na hladnom mestu.
Marmelada od mušmula
- Kad mušmule omekšaju, operite ih, ali ne gulite i naseckajte na komade.
- U lonac sipajte vodu da se namoče, pa ih kuvajte tri sata, na laganoj vatri.
- Mušmule procedite kroz deblju krpu i stavite ih preko posude da odstoje preko noći da iz njih iscuri sav sok, ali nemojte da ih pritiskate kako bi marmelada ostala bistra.