SUPERHRANA: Recepti sa AVOKADOM koji će vam se zapravo svideti

Avokado predstavlja superhranu, odnosno voćku koja potiče iz južnog i centralnog Meksika. Veoma je zdrav - najviše iz razloga hranljivosti, sadrži mnogo vitamina (K, C, B, E) i minerala.

Unsplash

Predstavljamo vam ukusne recepte sa avokadom, koje ćete zapravo obožavati.

Gvakamole

Za ovaj recept vam je potrebno:

  • 3 avokada - oljušteni, bez koštice i izgnječeni
  • Sok od 1 limete
  • 1 kašičica soli
  • ½ šolje luka izečenog na kockice
  • 3 kašike svežeg korijandera, iseckanog
  • 2 paradajza, iseckanog na kockice
  • 1 kašičica mlevenog belog luka
  • Prstohvat bibera

U posudu srednje veličine pomešajte avokado, sok od limete i so. Dodajte i luk, korijander, paradajz i beli luk. Pospite sa biberom. Sve dobro izmešajte. Ohladite u frižideru sat vremena za jači ukus ili servirajte odmah. Uz takose ili tortilju.

Avokado tost

Ovaj recept ima hiljadu i jednu verziju, a mi smo izdvojili avokado tost sa dimljenim lososom. Idealan je za doručak.

Za njega vam je potrebno:

  • 1 avokado
  • 2 kašike jogurta malim procentom masnoće
  • ½ limuna, isceđenog 
  • 2 kriške prepečnog raženog hleba
  • Prstohvat bibera
  • 75 gr dimljenog lososa
  • 1/4 krastavca
  • Salata potočarka (ili zelena ako ne nađete potočarku)

Za dresing vam je potrebno:

  • Čili
  • 1 kašika sitno iseckane nane
  • ½ limuna, iceđenog
  • 1 paradajz, sitno iseckan na kockice
  • 1 kašičica belog vinskog sirćeta

Priprema:

Dresing ćete napraviti tako što ćete pomešati sve sastojke za dresing zajedno. Zatim, prepolovite avokado, izvadite košticu i zagrabite kašikom mesnati deo i stavite u posudu. Dodajte jogurt i limunov sok i sve izgnječite viljuškom. Dobro začinite solju i crnim biberom. Stavite smesu na prepečeni raženi hleb, pospite sa malo bibera, a zatim stavite i dimljeni losos i krastavac. Na kraju, prelijte dresingom i dodajte potočarku.

Čokoladni mus sa avokadom 

Da, dobro ste pročitali - u pitanju je poslastica sa avokadom. Za ovaj recept vam je potrebno:

  • 100 gr 70% tamne čokolade
  • 1 avokado zreo i oljušten
  • 1 kašičica sirupa od agave
  • maline, kakao u zrnu i pistaći za dekorisanje

Priprema:

Otopite čokoladu u mikrotalasnoj ili u činiji koja je potopljena u šerpicu sa vrelom vodom, a zatim ostavite da se ohladi par minuta. U malom blenderu izbendajte avokado dok ne postane vrlo glatka smesa - dodajte 1 kašiku vode ako vam je potrebno. Smesu pažljivo izmešajte sa rastopljenom čokoladom i agavinim sirupom. Dobijenu finalnu smesu podelite u 4 male čaše i ohladite u frižideru. U svako stavite i maline, kakao i pistaće.