Japanke su oduvek bile među onima koji izgledaju mnogo mlađe nego što zapravo jesu. S 30 izgledaju kao da im je 18, a s 40 kao da im je 25. Glavni faktor dobrog izgleda i dugovečnosti je ishrana.
Bogat jelovnik
Pogrešno je mišljenje da Japanci jedu samo sushi. Naprotiv — njihov jelovnik je puno bogatiji i osim ribe, uključuje plodove mora, začinsko bilje, povrće, soju, rižu, voće, zeleni čaj...
Visokokalorična jela, kao i brza hrana, retko se mogu videti na njihovim tanjirima. Kada biraju hranu, važno im je da bude sezonska i sveža. Zimi jedu meso, ribu, supe i tople napitke, dok leti jedu plodove mora, hladne čorbe, salate i ramen.
Povrće se uvek reže na listove
Kuvanje, pečenje na žaru, kuvanje na pari, dinstanje na vrlo malo ulja — tako se priprema hrana u Japanu. Povrće se uvek reže na listove kako bi se što manje termički obradilo, a zadržalo što više hranjivih tvari.
Prirodna lepota, boja i ukus hrane su im na prvom mestu, pa su veoma oprezni sa začinima i nastoje da ne preteruju i ne opterećuju želudac.
Jedu polako
Unos hrane za Japanke je pravi ritual. Jedu polako, u malim zalogajima i malim porcijama. Hrana se retko dekorira jer se insistira na prirodnom izgledu, a gotovo nikada se ne stavljaju dva različita jela na isti tanjir jer se to smatra nedostatkom ukusa.
Pirinač uvek
Pirinač je sastavni deo gotovo svakog jela u Japanu, a najčešće se priprema samo uz dodatak soli i maslaca.
Raznovrstan doručak
U Japanu je praksa doručka takva da mora da se sastoji od različitih namirnica i nekoliko malih porcija. Trebalo bi biti nekoliko jela, obično riba, pirinač, omlet, miso supa, soja i malo povrća. Uz, naravno, čaj.
Nema slatkiša i kolača
Japanci retko jedu deserte, a kada i jedu, to je u malim količinama. Nemaju bombastične torte i kolače, a prave čak i sladoled od pirinča (mochi).