Jesen je idealno vreme da uživate u toplim, aromatičnim jelima, a cimet je jedan od najpopularnijih začina koji može obogatiti vaša jela i napitke.
Osim što pruža savršenu aromu, cimet je poznat po svojim zdravstvenim benefitima: pomaže u regulaciji nivoa šećera u krvi, deluje kao prirodni antioksidans, jača imunološki sistem i poboljšava probavu.
U nastavku vam predstavljamo pet fantastičnih recepata sa cimetom koji će vas zagrejati i zadovoljiti sva vaša čula.
1. Cimet tost
Sastojci:
4 parčeta hleba
2 kašice putera
2 kašičice cimeta
2 kašice smešnog šećera (ili po ukusu)
Prstohvat soli
Priprema:
Na laganoj vatri otopite puter, a zatim dodajte cimet, šećer i so. Mešajte dok se sve ne sjedini. Parčeta hleba premazujte smesom i pecite na tiganju ili u tosteru dok ne postanu zlatno smeđa. Poslužite toplo, uz dodatak meda ili voća po izboru.
2. Cimet rolnice (pužići)
Sastojci:
500 g brašna
1 pakovanje suhog kvasca
100 ml mleka
100 g šećera
50 g putera (omekšalog)
2 kašičice cimeta
Prstohvat soli
Priprema:
Zagrijte mleko i dodajte kvasac sa malo šećera. U posudi pomešajte brašno, preostali šećer, cimet i so. Dodajte kvasac i puter, umesite testo i ostavite da naraste. Nakon što se testo udvostruči, razvaljajte ga i premažite sa puterom, pospite cimetom i šećerom. Rolajte i seckajte na komade. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 minuta.
3. Vino sa cimetom
Sastojci:
1 boca crnog vina
2-3 štapića cimeta
3-4 zvezdasta anisa (opciono)
1-2 kašice meda ili šećera (po ukusu)
Kriške pomorandže ili limuna
Priprema:
U velikoj šerpi zagrijte vino na laganoj vatri. Dodajte cimet, zvezdasti anis, med i voće. Pustite da se lagano krčka 10-15 minuta, ali ne da provri. Poslužite toplo, u čašama sa cimetom ili kriškom pomorandže.
4. Pečena bundeva sa cimetom
Sastojci:
1 mala bundeva (npr. butternut)
2 kašice maslinovog ulja
2 kašičice cimeta
So i biber po ukusu
1 kašika meda (opciono)
Priprema:
Zagrijte rernu na 200°C. Isecite bundevu na kockice i stavite je u posudu. Prelijte maslinovim uljem, pospite cimetom, solju i biberom. Ako želite, dodajte med za dodatnu slatkoću. Pecite 25-30 minuta, povremeno mešajući, dok ne omekša i dobije zlatnu boju.
5. Cimet ovsena kaša
Sastojci:
100 g ovsenih pahuljica
300 ml mleka ili vode
1 kašičica cimeta
1 kašika meda ili javorovog sirupa
Voće po izboru (npr. banane ili jagode)
Priprema:
U šerpi prokuvajte mleko ili vodu. Dodajte ovsene pahuljice i cimet, mešajte dok se ne zgusne. Služite toplu kašu, prelijte sa medom i dodajte voće po izboru.
Kako prepoznati original parfem od lažnog: 6 saveta koji će vam uštedeti novac i sprečiti da vas prevare
Kako stilizovati pletenu haljinu kao Rijana? Siva i burgundi su pun pogodak, a naročito sa ovim čizmama
Pramenovi boje meda su #1 trend ove zime: Vole ih Margo Robi i Džej Lo jer se izrasli koren uopšte ne vidi
Želiš da napraviš aplikaciju? Lansiraj svoju ideju uz savete jednog od pobednika mts app konkursa!
Dok njega svi obožavaju, nju ne podnose: Gledaoci odmah primetili, a producent potvrdio nesrećnu istinu