Nema ništa gore od nemogućnosti spavanja noću. Bacanje i okretanje najudobnijih jastuka i ćebadi je posebno frustrirajuće, a što se više bacate i okrećete, manja je mogućnost da ubrzo zaspite. Ako želite da se dobro odmorite, morate prvo da shvatite šta vas sprečava da spavate – iako to nije uvek lako! Zaslužujete da možete dobro da spavate i da dobijete odgovarajući san svake noći.

Zato morate da naučite kako da se smirite i opustite da biste mogli da spavate što bolje možete, a ako vam je san sada loš, evo nekoliko neverovatnih saveta koji će vam omogućiti da se bolje opustite.

Screen off

Ležanje u krevetu i skrolovanje po Instagramu, TikToku...? Da, svi to radimo i svi smo na neki način krivi za to. Gledanje u telefon dok nam je udobno pod ćebetom je ono što mnogi od nas rade svake noći, ali vreme je da prestanemo. Plavo svetlo koje emituje ekran će prevariti vaš mozak da duže ostane budan i sprečiće oslobađanje tog slatkog melatonina koji vašem telu treba da se isključi i dobro spava. Dok ste već kod toga, odložite telefon i ostavite ga podalje od kreveta noću.

spavanje noću
Pexeks/Polina Kovaleva 

Zakažite spavanje

Planirate sastanke i vodite računa o tome da svoj posao uklopite u svoj dan. Pa, i spavanje bi trebalo da bude nešto što planirate. Ako imate vreme za spavanje – da, čak i kada ste odrasli – možete pomoći svom telu da se prilagodi ovom novom vremenu spavanja. To će onda značiti da idete u krevet i da se budite dosledno, što je potrebno vašem telu da dobro funkcioniše. Na ovaj način možete podesiti svoj biološki sat, što je zgodno kada imate cilj sa rasporedom spavanja.

Zdravo se hranite

Hrana nije lek, ali može da obezbedi bolji san kada dobro jedete. Hrana bogata proteinima je veoma dobra da vam pomogne da dobro spavate, ali takođe morate uzeti u obzir ovsene, banane i drugu hranu bogatu ugljenim hidratima koja će vas zasititi.

noćni ritual
pexels/ polina tankilevitch 

Tišina je važna

Smanjenje buke u prostoru u kojem spavate je dosta važno za dobar san. Osigurajte da je u vašem okruženju što je moguće tiše, osim mašina za buku i bele buke koja će vam obezbediti da se uspavate. Ukoliko je to nemoguće za vas, koristite čepiće specifične za spavanje koji će vam pomoći da se umirite i opustite, piše Cliche Mag. Osim toga, potrebna vam je tišina!

Često vežbajte

Ako idete na vežbanje, to će vam pomoći da održite kondiciju koliko i da dobro spavate. Kardiovaskularne vežbe će vam podići adrenalin, a to će vam omogućiti da se osećate dovoljno spremnim za spavanje.

Nadamo se da vam se dopalo naših 5 saveta koji će vam pomoći da bolje spavate noću. Dobar noćni odmor može napraviti razliku u vašem danu.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Bonus video:

Trik da zaspite odmah Tiktok/@getaheadwithnick


Izvor: Wanted V.P.