Bilo bi sjajno da svako od nas ima dovoljno prostora u svakoj sobi u stanu. No, uglavnom je raspored prostorija takav da se na kuhinjama i kupatilima zakinuti kvadrati, što može biti problem ukoliko volite da kuvate i znači vam svaki santimetar

Mi smo prelistali Pinterest u potrazi za jednostavnim i pre svega jeftinim rešenjima, koja će vam olakšati organizaciju prostora i dati vam duplo više mesta za rad.

Izbacite ono što vam ne treba

Pre svega, kod malog prostora trebalo bi da pođete od toga da on treba da služi vama. To znači da treba da se rešite svega čemu nije mesto u kuhinji. Ukrasi, elementi koji ne služe... izbacite ih sa radnih površina, jer se svaki cm računa.

Pametno iskoristite prazne zidove

U malim kuhinjama zidovi vam mogu biti od velike pomoći kod skladištenja, ali je bitno da ne preterujete i da ih ne pretrpavate.

Tako, na zid možete montirati šipke koje će vam služiti za skladištenje lonaca, daski za seckanje i slično. 

Prazan prostor može se iskoristiti i za police za začine koje same po sebi ne zauzimaju mnogo mesta.

Iskoristite prazan prostor oko sudopere

Prostor oko sudopere u većini kuhinja "zvrji" prazan, a ovo je idealno mesto za postavljanje mini polica, šiški ili kuka koje vam mogu biti od pomoći kada je organizacija prostora u pitanju.

Iskoristite vertikalni prostor

Kod malih kuhinja savet je da iskoristite vertikalni prostor. Ukoliko radite kuhinje po meri, dobro je da iskoristite sve ćoškove i da isplanirate svaki deo.

Metalne police u ćošku, kao na primeru u nastavku, mogu se lako uklopiti sa ostalim elementima, a i te kako mogu biti korisne.

Elementi na izvlačenje su takođe dobro rešenje.

Takođe, uvek je plus da iskoristite police koje mogu da se montiraju iznad pojedinih elemenata poput mikrotalasne...

... ili da iskoristite ivice frižidera kao neku vrstu nosača.

Šipke su takođe dobro rešenje. Ne samo što se lako montiraju, već ih možete iskoristiti za korpe, manje lonce i tiganje, pa čak i za korpe koje možete iskoristiti za skladištenje.

Pročitajte još: KAKO UREDITI MALO KUPATILO TAKO DA IMATE DUPLO VIŠE PROSTORA: Donosimo jeftine predloge koji ne zahtevaju renoviranje

Ugaone police su još jedno od rešenja jer je tako prostor koji inače stoji prazan maksimalno iskorišćen.

Iskoristite donje delove kuhinja

Većina ljudi ostavlja "prazne" donje delove elemenata, a kod malih kuhinja to može biti vaš kec u rukavu za skladištenje većih elemenata.

Ukoliko kuhinje nisu tako dizajnirane, možete iskoristiti korpe i slično kako biste organizovali stvari.

Skrivene radne površine

Ukoliko renovirate kuhinju, a potrebna vam je dodatna radna površina, "skriveni" stolovi na izvlačenje mogu biti od koristi.

Mogu biti deo donjih elemenata ili pak deo visećih komada.

Oslobodite mesto u visećim elementima

Dodatni prostor u visećim elementima gde vam stoje šolje možete osloboditi ukoliko iskoristite neke od popularnih nastavaka sa kukicama koji se jednostavno "navuku" na police, a potom na njih okačite šolje.

Na tržištu se mogu naći i dodatne police, najčešće žičane, koje funkcionišu na sličan način. 

U većini radnji poput Jumba i slično, možete naći i zičane police sa rešetkom koje služe da dodatno organizujete prostor. 

One mogu biti zgodne i za prostor ispod sudopere, gde najčešće držite hemiju i slično. 

Ne zaboravite na vrata

Ukoliko vaša kuhinja ima vrata, to je još jedan element koji se može iskoristiti da dobijete više prostora. Možete kupiti organizere koji se lako montiraju, a koji su idealni za skladištenje voća, povrća, i drugih stvari, umesto da ih držite u kuhinjskim elementima.

Elementi koji se rotiraju

Na radnoj površini na kojoj nema mnogo mesta, skladištenje je često broj jedan, odnosno kako doći do nečega što je "iza", a da ne srušite sve što je ispred. Rešenje su rotirajuće ploče koje se mogu naći po veoma povoljnim cenama.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Bonus video:
Izvor: Wanted J. S.