Mala kupatila su uobičajena pojava u urbanim stanovima i često izazivaju glavobolju svojim vlasnicima. Međutim, nedostatak prostora, male površine koje su problematične za dekoraciju i želja da se sve poveže u smislenu celinu koja će biti funkcionalna i estetski prijatna, izazovi su koji se lako mogu rešiti uz malo kreativnosti i dobrih ideja koje donose stručnjaci za dizajn!

Imajte na umu da prilikom projektovanja kupatila dobro razmislite o ključnim elementima kao što su izbor kade ili tuš kabine, oblik WC šolje i lavaboa, kao i sva mesta na koja možete ugraditi nekoliko vešalica, polica i ormarića. Međutim, ukoliko je "šteta" već učinjena, ili ste se jednostavno uselili u stan koji je već opremljen na određeni način, donosimo predloge koji će vam pomoći da prostor bolje organizujete i dobijete više mesta za sve što vam je potrebno, i to za malo para, bez renoviranja. 

Police koje se kače na vrata

Ovo je najlakši način da dobijete više prostora u malom kupatilu. Police se kače na vrata i idealne su za sve one sitnice koje su vam svakodnevno potrebne. 

Police za tuš kabinu ili kadu

Kada smo kod polica, dobro rešenje mogu biti i ugradne police za tuš ili kadu. Postoje i varijante koje ne zahtevaju bušenje pločica, što je odličan izbor ako iznajmljujete stan.

Police iznad wc šolje

Prostor iznad wc šolje uglavnom je prazan, te ovaj prostor možete iskoristiti tako što ćete postaviti policu sa dodatnim prostorom za odlaganje, a ovde mogu raditi posao čak i merdevine koje se najčešće koriste za peškire ili za cveće. Uz romantične korpice dobili ste em više prostora za odlaganje, em kupatilo izgleda kao da ste inspiraciju potražili u časopisima za uređenje.

Police iznad veš mašine

Slično kao sa prethodnim primerom, na tržištu postoje i police koje su namenski pravljene za montiranje iznad veš mašina. Ovo je naročito zgodno ako ne želite da bušite zid. 

Pročitajte još: TAPETE SA DEZENOM KOJI IZGLEDA KAO PRAVI MERMER: Jeftina alternativa prirodnim materijalima za skup izgled prostorija

Žičane korpe 

Za one koji ne žele više prostora u svom kupatilu, žičane korpe mogu poslužiti kao dobro rešenje umesto polica. 

Organajzeri za radni sto 

Verovatno se videli ovakve i slične organajzere sa policama koji se najčešće prodaju za potrebe radnih prostorija. Međutim, ovako nešto može poslužiti i u kupatilu, gde možete odložiti sitnice poput šminke i bjuti proizvoda koje koristite svakog dana, tako da vam budu nadohvat ruke, a da ne zauzimaju prostor na lavabou i slično.

Korpe u ormarićima

Gotovi ormarići često imaju samo jednu policu, čime je gornji deo neretko neiskorišćen. Neki modeli imaju i policu na sredini koja je neretko previše visoka tako da unutra ne možete da odložite veća pakovanja. Korpe ili čak police za korpama mogu poslužiti za organizaciju i ujedno vam uštedeti prostor.

Držite toalet papir u korpama iznad vodokotlića

Ovako nešto ne samo da izgleda lepo, već vam i štedi prostor. Naravno, umesto toalet papira unutra možete držati i druge stvari.

Kuke na lepljenje i korpice

Još jedno sjajno rešenje i za kupatilo i za kuhinju. Samo je bitno da pronađete samolepljive kuke sa jačim lepkom, a u korpama možete držati svakodnevne sitnice poput šminke, četki, šnala, ili bjuti proizvoda.

Ugaone police umesto ormarića ispod lavaboa

Ukoliko imate običan lavabo, a ne i ormarić ispod, ugaone police mogu poslužiti kao alternativa. Na taj način dobijate dodatni prostor za skladištenje bez narušavanja estetike kupatila.

Iskoristite prostor iznad vrata

Ovo je još jedna "mrtva tačka" u kupatilu koja neretko stoji neiskorišćena. Ovde lako možete montirati policu ili slično, i eto prostora za skladištenje peškira, ili jednostavno - stvari koje ne koristite svakodnevno. 

Takođe, istu "foru" možete iskoristiti i za druge delove kupatila. 

Iskoristite prostor iza vrata

Ovo je još jedna varijacija na temu - u većini kupatila ovaj prostor stoji neiskorišćen, a može biti sasvim dovoljan za odlaganje "mazalica", dezodoransa i slično. 

Kuhinjska kolica umesto police

Kuhinjska kolica za začine i sitne potrepštine lako mogu poslužiti umesto polica. 

Organizatori sa kliznim ležištem

Ovakav tip organizatora koriste se za frižider i dobra im je strana što se rotiraju, ali se mogu iskoristiti i za kupatilo, na isti način.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Bonus video:
Izvor: Wanted J. S.