Mala kupatila su uobičajena pojava u urbanim stanovima i često izazivaju glavobolju svojim vlasnicima. Međutim, nedostatak prostora, male površine koje su problematične za dekoraciju i želja da se sve poveže u smislenu celinu koja će biti funkcionalna i estetski prijatna, izazovi su koji se lako mogu rešiti uz malo kreativnosti i dobrih ideja koje donose stručnjaci za dizajn!

Imajte na umu da prilikom projektovanja kupatila dobro razmislite o ključnim elementima kao što su izbor kade ili tuš kabine, oblik WC šolje i lavaboa, kao i sva mesta na koja možete ugraditi nekoliko vešalica, polica i ormarića. Kada donosite najvažnije odluke, pred vama je najzabavniji deo: biranje detalja koji će postići željeni osećaj udobnosti.

Kada ili tuš kabina?

Pre svega, kada razmišljate o dizajnu vašeg malog kupatila, uzmite u obzir funkcionalnost. Velika i udobna kada pružiće vam neprocenjive trenutke opuštanja na kraju napornog dana, ali će zauzeti ogroman prostor.

S druge strane, tuš kabina bi mogla biti pravi hit jer zauzima znatno manju površinu, a vizuelno možete povećati prostor ako se odlučite za providne staklene zidove.

Toalet ne mora da bude beo

Sledeća odluka koju treba da donesete je oblik toaleta. Tradicionalni oblik školjke, koji ima vodokotlić iznad, zauzeće nešto manje prostora od modernih toaleta koji dolaze u velikoj kompaktnoj kutiji ugrađenoj u zid.

Razmislite o izboru boje jer vaš toalet ne mora da bude klasične bele boje! Poigrajte se dizajnom keramičkog dela koji može biti u plavoj, zelenoj, roze ili čak crnoj boji, a kada je tabla u pitanju, na raspolaganju vam je zaista bezbroj dizajna pomoću kojih kupatilo možete prilagoditi svom stilu. S obzirom da je reč o relativno jeftinom detalju, promena ploče može biti najjednostavniji način da joj date novi izgled.

Iskoristite prostor ispod umivaonika

Prilikom odabira umivaonika, imate dve mogućnosti: viseći ili položen na ormarić. Viseći umivaonici su, moramo priznati, veoma elegantni, ali nisu naročito praktično rešenje za malo kupatilo. Stoga je preporuka dizajnera da se odlučite za nešto glomazniju, ali ne manje lepu opciju sa ugradnim ormarićem.

S obzirom na to da se uglavnom radi o drvenim ormarićima, ne zaboravite na opciju da ih ofarbate u svoju omiljenu boju i svom kupatilu date lični štih. Naravno, osim vizuelnih efekata, orman će vam veoma dobro doći i kao mesto za odlaganje peškira i kupatila.

Maksimalno iskoristite prostor pomoću vešalica, polica i ormarića

Ono što čini razliku između malog i premalog kupatila je način na koji čuvate stvari. Ako svaki predmet ima svoje mesto, nećete ni osetiti da vam u njemu nešto nedostaje. Dizajneri napominju da je ključno opremiti prostor sa dosta vešalica i polica, posebno u blizini tuša/kade i lavaboa.

Takođe, ne potcenjujte moć polica na kojima možete držati predmete koje često koristite, ali i ukrase poput sveća, biljaka ili drvenih ukrasa koji će dati još više topline i osećaj intimnosti.

Obavezno izbegavajte postavljanje ogledala direktno na zid, jer su ormarići sa ugrađenim ogledalom daleko praktičnija opcija, a da biste maksimalno iskoristili njihov kapacitet, napunite ih malim korpama ili pregradama koje će obezbediti red i praktičnost.

Detalji čine razliku

Kada odaberete oblik i formu tuš kabine, toaleta, lavaboa i ormarića, pred vama je najslađi zadatak - uređenje! Kao i uvek, za kupatilo važi pravilo da detalji čine najveću razliku, a na vama je da date sebi oduška i stvorite autentičan prostor u kome ćete se osećati što prijatnije.

Dizajneri savetuju da izbegavate tamne boje zidova i pločica jer vizuelno smanjuju prostor, ali su dobrodošle moderne crne slavine i slični detalji tamnijih nijansi, koji će stvoriti lep kontrast sa belim ili svetlim zidovima i pločicama.

Na kraju, ne zaboravite na važnost osvetljenja. Stručnjaci napominju da treba izbegavati prejako i skoro agresivno blistavo osvetljenje na plafonu i izabrati suptilniji intenzitet svetlosti, i predlaže da ugradite malo i snažno osvetljenje blizu ogledala kako biste obezbedili idealne uslove za svoju beauty rutinu.

Bonus video

Ideje za uređenje kupatila TikTok/ whataboutdesign

Izvor: t portal.hr/ Wanted A.N.