Ukoliko ste rešeni da negde otputujete ove zime, i tražite idealne evropske destinacije, verujemo da niste znali da su pojedini gradovi idealni za putovanja tokom hladne sezone jer tada dobiju posebnu draž.

Ne shvatite nas pogrešno - kada god odlučite da ih posetite - sjajno, jer je reč o destinacijama koje definitivno treba da budu na vašoj "bucket list-i", no, za mrvicu magičnije izgledaju tokom zime, naročito ako padne sneg. 

Mi smo izdvojili 10 predloga, te ih obavezno uzmite u razmatranje ako planirate skorije putovanje.

1. Talin, Estonija

Glavni grad Estonije je kao grad iz bajke. Stari centar grada je ušuškan unutar srednjovekovnih gradskih zidina, zajedno sa vidikovcima i crvenim krovovima u kaldrmisanim ulicama koje kriju drevne zgrade.

Pijačni trg se nalazi uz staru gradsku opštinu, koja datira iz 1404. godine što je čini najstarijom u baltičkim državama. Tu ćete pronaći prodavnice u kojima se prodaju umetnički radovi, a između ostalog i dobro poznati patuljci s velikim nosom (tomte ili tontu), koji potiču iz nordijskog folklora.

Tokom zime su aktuelna i klizališta, pored kojih se nalazi pregršit tezgica na kojima se služi kuvano vino ili topla čokolada.

2. Strazbur, Francuska

Mnogi kažu da nijedan grad nije ukrašeniji za Božić od Strazbura, pa tako skoro ne postoji izlog ili ulica koji nemaju novogodišnju rasvetu, ukrase na prozorima i slično.

Od prodavnica, restorana, preko posete muzejima, lokalnim barovima... Strazbur će vas kupiti neverovatnim prazničnim duhom koji traje tokom čitave zime.

3. Stokholm, Švedska

Gamla Stan, stari grad, palate u i izvan grada, parkovi, ulice, krovovi koji su prekriveni snegom čine ambijent ovog grada još idiličnijim.

Stokholm je i tokom leta divan, ali nekako ima veću draž tokom zime. Ukoliko se u njemu zadesite baš kada sneg pada, idite pravo u palatu Drotningholm, koja je posebno lepa kada pada sneg.

4. Helsinski, Finska

Još jedan grad iz severne Evrope koji je prosto kao stvoren za zimska putovanja. Park Esplanade je ceo osvetljen tokom zimskih noći, a ne propustite priliku da posetite restoran Kappeli koji se nalazi u tom parku - ljupki kafić s predivnom prazničnom dekoracijom i prilično dobrom hranom.

Još jedan divan prizor koji treba da doživite jeste trg ispred Helsinške katedrale.

I još nešto - Finska je poznata kao zemlja sa 5.3 miliona ljudi i 3.3 miliona sauna, pa vam preporučujemo da posetite neku.

5. Pariz, Francuska

Grad koji je mnogima na listi želja definitvno je idiličan i tokom leta i tokom zime, ali ipak, tokom hladnih meseci ima neku posebnu draž. 

Ambijent je divan, služe se topla pića, rashlađeni šampanjac, a s obzirom da su otvorena i brojna klizališta, sve to samo izgleda još romantičnije i bajkovitije. Da ne govorimo o znamenitostima grada, te je Pariz idealna lokacija za posetiti makar jednom u životu.

6. Edinburg, Škotska

Glavni grad Škotske je zaista divan u bilo koje doba, pa čak i kada padaju jesenje kiše, ima poseban šarm.

Međutim, zima je idealno vreme kada treba da ga posetite - imaćete priliku da vidite kako Škotlanđani slave Hogmanay.

Pripremite baklju za povorku niz Kraljevu milju i obavezno naučite reči pesme Auld Lang Syne.

Ukoliko Edinburg posetite tokom novogodišnjih praznika, 2. januara posetite Botaničku baštu kako biste u poslednjim terminima videli svetlosnu stazu.

7. Hamburg (Nemačka)

Ukoliko je zima dovoljno hladna, onda ćete "imati sreće", pa će se dva jezera koja dominiraju gradskim centrom zalediti, a kada se to dogodi Hamburg postaje grad na ledu.

Šetnja, klizanje, štandovi sa kobasicama i kuvanim vinom učiniće piknik na ledu i boravak u Hamburgu još lepšim.

8. Briž, Belgija

Belgija je jedna od najlepših zemalja Evrope, a najlepši i najromantičniji grad upravo je Briž. Poznat kao Venecija Severa, Briž izgleda kao mesto iz Diznijevog filma.

Posebno je lep tokom zime, a ukoliko vam bude hladno napolju, obavezno svratite u kulni Craenenburg Cafe.

Centar većine belgijskih gradova se nalazi na mestu gde je nekad bila pijaca, oko koje su srednjevekovni trgovci i drugi bogati žitelji vremenom sagradili kuće.

Zato ne čudi i da je Pijačni trg centar Briža — prostrani trg na kome se uvek nešto dešava i koji je okružen neverovatnim srednjevekovnim građevinama.

9. Amsterdam, Holdandija

Amsterdam možda nije prva evropska destinacija na koju pomislite kada planirate zimsko putovanje, ali definitivno je jedan od najmagičnijih u ovo doba godine.

Kada obude dovoljno hladno, i dovoljno dugo, mnogi kanali Amsterdama postaju ogromno klizalište na otvorenom. Ponesite dobru knjigu ili povedite dobrog prijatelja u jedan od brojnih gradskih kafića i pabova, i uživajte u ušuškanim mestašcima.

10. Prag, Češka

I na samom kraju, neodoljivi Prag koji je ne samo jedna od najjfetinijih destinacija, već će vam poseta ovom gradu nahraniti sva čula, naročito zimi.

Zamislite samo sneg preko starih građevina, uličice kao iz filmova o Hariju Poteru. Definitivno, lokacija koja mora da se nađe na listi želja za putovanja tokom zime. 

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Bonus video:

Budimpešta Tiktok/thenomadiccreator

Izvor: Wanted J. S.

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!