Neutralni enterijeri možda jesu bezvremenski, ali postoje određeni tonovi i nijanse koje ulaze i izlaze iz mode. Ukoliko je neutralna paleta ono što je po vašem ukusu, postoje opdređeni faktori koji mogu pomoći da izaberete tonove koji će biti idealni za vaš dom, primera radi, da pokušate da testirate koja neutralna boja najbolje funksioniše sa prirodnom svetlošću koja je dostupna.

Sobe koje gledaju na jug imaće lepu količinu prirodne, tople svetlosti, naročito ako vaš dom ima velike prozore, te tako možete, bez problema, da se odlučite i za tamnije i hladnije nijanse. Međutim, za sobe koje su prirodno malo tamnije možda ćete želeti da odaberete svetlije i toplije tonove kako biste napravili balans i izvukli maksimum iz prostora.

Veluki igru igra i koji tonovi su u trendu, a naredna 2024. godina definitivno će biti u znaku 3 boje i njihovih podnijansi.

1. Zemljane neutralne

Uređenje neutralnim zemljanim bojama uključuje sve nijanse, od svetlih, poput peska, preko nijanse gline, kaki zelene, pa do tamnijih tonova koji vuku na smeđe.  

Primeri:

2. Opuštenije neutralne

Šta ovo zapravo znači? Kako dizajneri objašnjavaju, umesto da se držite jedne nijanse neutralne, favorizuje se opušteniji pristup. A pod neutralnim, ne misli se samo na belo i krem, već i na boje poput svetle rđe, maslinaste, toplog korala i bogate smeđe boje. Usvajanje ovog opuštenijeg izgleda omogućiće vašem prostoru da bolje "diše" i da se stapa, čime vam daje mogućnost da prekršite "pravila boja". 

Dizajnirajte sopstvenu neutralnu paletu tako što ćete izabrati tri različite boje koje volite i potom izdvojiti njihov raster (svetlije i tamnije nijanse), te se igrati ne samo bojom zidova, već i dekorativnim elementima, teksturama i tkaninama. 

Primeri:

Pročitajte još: 8 TRENDOVA RENOVIRANJA KOJI SU OUT U 2024: Ako želite dom koji IZGLEDA SKUPO zaboravite na bele kuhinje, sive podove...

3. Tupe pre nego siva

Dekorisanje sivim, posebno hladnim nijansama koje se često nazivaju "milenijumska siva", već neko vreme je predmet kontroverzi u svetu enterijera. Zbog svog hladnog podtona prostor lako može izgledati hladno i neprivlačno. Zato će 2024. biti u znaku tupe nijanse koja je savršena kombinacija sive i smeđe. 

Ovaj toplija varijacija sive je definitivno svestranija i odgovarala bi mnogo većem broju domova i prostora.

Primeri: 

Da li su beli zidovi u modi?

Iako dizajneri enterijera kažu da bela definitivno nije "in" u 2024. ova boja je ipak osnovni element za stvaranje praznog "platna", odnosno najlakši start kada uređujete prostor. Savet je da se držite off-white tonova umesto čisto bele, jer ćete tako instant dobiti više svetla i sobe će izgledati veće. No, da biste izbegli da vaš dom izgleda hladno i "bolnički", dodajte prostoru zemljane tonove za balans, i neutralnu rapsodiju. Nekada je dovoljno čak i par bež elemenata da se instant dobije drugačiji utisak.

 Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Bonus video:

Ikea ogledalo Instagram/karo_urzadza

Izvor: Wanted J. S.