Francuskinje su jedne od najlepših žena na svetu – ne samo da su vitke, već su zahvaljujući ishrani i načinu života među najzdravijim ženama na svetu. Statistike pokazuju da Francuzi u proseku žive duže od mnogih drugih evropskih naroda, a znamo da jedu i kroasane i masne sireve, kobasice, bifteke i puno putera. Kako to uspevaju?

Nutricionisti tvrde da je to poseban način života koji se, pre svega, zalaže za ravnotežu na svim poljima. Dakle, ne radi se samo o Francuskinjama koje se pridržavaju posebne dijete, već o tome da žive život onako kako treba da se živi – u balansu. I zato su nagrađeni večno mladalačkim izgledom.

kroasan
pexels/ Meruyert Gonullu 

Šta je francuska dijeta?

Ono što ljude privlači ovoj vrsti ishrane je činjenica da se ona ne zasniva na brojanju kalorija već samo na izbalansiranoj ishrani. Dakle, možete unositi sve, samo umereno. Drugi aspekt ove dijete je kvalitet ishrane. Često jedemo brzu hranu pripremljenu od loše obrađenih sastojaka i upravo tu pravimo grešku. Suština ove ishrane je u kvalitetu hrane skoro jednako kao i u količini. Ulaganje u hranu se preporučuje kao proces ulaganja u naše zdravlje. Treba ulagati u hranu koja je cela, organski uzgojena i bez dodatnih hemijskih supstanci.

Samo neke od namirnica koje se preporučuju su: maslinovo ulje, crno vino, plava riba, puno voća i povrća i, naravno, voda. Voda je izuzetno zdrava kao pročišćivač tela, ali nam daje i osećaj sitosti. U kombinaciji sa pomenutim namirnicama sigurno će vas dovesti do željene linije.

kroasan
FreePik topntp26 butter croissant on the table

Deserti i namirnice koje se inače smatraju nepoželjnim u ishrani, kao što je sir, ne moraju nužno biti. Kroasan ili voćna salata je dobar desert, ali i zasitan obrok bogat vitaminima, pa Francuskinje uživaju u njemu svaki dan. Veruju u uživanje u malim stvarima, malim gastronomskim zadovoljstvima, ali i u umerenosti – pa ne jedu ušećerene veštačke krofne, već se ponekad časte kuglom organskog sladoleda. Vidite li razliku?

Prerađene grickalice kao što su čips, slani kikiriki i druga štetna hrana treba eliminisati. Da biste ih zamenili, možete odabrati mešavinu orašastih plodova, koji imaju dokazano pozitivan efekat čak i na raspoloženje.

francuskinje jedu kroasan
Shutterstock 

Kako biste lakše prešli na ovakav način života, preporučuje se da pripremu i konzumaciju obroka pretvorite u svojevrsni ritual tokom kojeg se fokusirate samo na sebe. Dakle, nema prelistavanja novina, gledanja televizije ili osvežavanja statusa na Fejsbuku. Ako se posvetite svakom zalogaju, više ćete uživati, a manje jesti, a dugoročno ćete moći da ostanete vitki.

Dakle, recept je jasan – kvalitetna hrana, puno tečnosti, uživanje bez brojanja kalorija i umerenost pre svega!

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Bonus video

dijeta, hrana TikTok/brittanymccrystal

Izvor: Wanted A.N.

https://static.mondo.rs/Binary/77/USLOVI-KORISCENJA-WMG.pdf

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.