Konačno se bližimo kraju godine kada cenjeni trenuci sveže pečenih prazničnih poslastica, bezvremenske porodične tradicije i očekivani krugovi davanja poklona imaju prednost. Volimo da provodimo vreme sa voljenim osobama i da doživimo svetlu radost praznika, ali realnost je sledeća: ovo je takođe doba godine kada ljudi, mnogi od njih, vole da postavljaju pitanja o vašem životu. I ako smo iskreni, ne želimo uvek da odgovorimo na sve. Pitanja poput „Kako ide ljubavni život?“ "Pa kada ćete vas dvoje imati bebu?" „Čime se tačno baviš“ mogu biti strašno neprijatna.

Ali, ako malo razmislite o tome pre vremena kako biste želeli da pristupite ovim razgovorima ako do njih dođe, tako da možete i dalje uživati u slavlju i društvu koje dolazi sa tim, a mi vam možemo pomoći.

Evo našeg zvaničnog vodiča za neprijatna pitanja na porodičnim okupljanjima:

Ne shvatajte ništa lično

Moguće je da voljena osoba može potpuno nenamerno da postavi neprimereno pitanje, tako da je ovo odlična prilika da obrazujete svoju porodicu i prijatelje o vašoj trenutnoj situaciji, uverenjima ili snovima na informativan način. Na primer, ako neko ne razume koji je vaš posao ili kako zarađujete novac, a postavi vam pitanje koje zvuči kao da potcenjuje važnost vašeg posla, možete da odgovorite tako što ćete reći nešto poput: „Hvala na pitanju, ali to nije baš to. Ja sam (unesite naziv posla) i radim na (uopštenije o poziciji). Volim to što radim!" Možete im čak pokazati uzorke svog rada ili podeliti neke od uspeha u karijeri koje ste ostvarili ove godine. Zapamtite, vašim voljenima je stalo do vas i verovatno samo žele da znaju više o tome šta se dešava u vašem životu, tako da će ceniti što se otvorite i ne ljutite se na njih što ne znaju.

Preokrenite na laganiju temu

Da li je skoro nemoguće izbeći ozbiljne teme poput politike i religije na porodičnim okupljanjima? Ovo može biti stresno i frustrirajuće, ali zapamtite, ne moraju svi biti na istoj strani, a vi niste došli na prazničnu zabavu u potrazi za svačijim odobrenjem. Ako vas član porodice pita kakav je vaš stav o određenoj temi, a vi se ili ne osećate prijatno da delite ili uopšte ne želite da ulazite u razgovor, možete reći nešto u stilu „Cenim vaše interesovanje za moju perspektivu, ali ne želim da ulazim u (ubaci temu) večeras. Zapravo sam više radoznao da znam o…” Ovo će vam pomoći da ljubazno promenite razgovor tako da razgovarate o nekim lakšim temama. Možete ih pitati o putovanju na koje su nedavno otišli, njihovim planovima za Novu godinu ili nečemu drugom što ne zahteva opterećenje i svađu.

Kako izbeći neprijatna pitanja na porodičnom okupljanju?
Shutterstock 

Ne otkrivajte informacije koje ne želite

Najbolji način da izbegnete da uđete duboko u razgovor u kojem zaista ne želite da budete je da odgovorite na način koji ne daje mnogo informacija. Na primer, ako vas član porodice pita šta se desilo sa vašim bivšim, možete dati dvosmislen odgovor poput „Nije uspelo, ali tako je najbolje!“ Slično tome, ako vas pitaju šta vam treba toliko dugo da diplomirate, možete odgovoriti tako što ćete reći nešto smešno poput „Samo pokušavam da zaradim svoj novac!“ Ne davanjem detaljnog odgovora, štitite se od emocija koje bi mogle doći sa određenom temom, a na kraju, pošto ne dajete nikakvu informaciju, svi će prestati da pitaju.

Zatražite podršku unapred

Nema ničeg goreg od osećaja kao da ste napeti na porodičnom okupljanju. Pokušajte da zadržite pomoćnika u blizini da biste pomogli da promerite razgovor. Da li imate brata ili sestru ili rođaka na koga možete da računate? Možete li zamoliti svoju mamu pre zabave da vam pomogne da se određena tema iz vašeg života ne pominje? Pripremite ih unapred tako što ćete reći nešto poput „Imam osećaj da bi se moglo pričati o (ubaci temu). Ako bude tako, možete li biti tu da mi pomognete (promenim razgovor ili me podržite kroz njega)?"

Dođite pripremljeni uz predloženu zabavu

Ako ste zabrinuti da bi razgovor mogao da iščezne tokom trajanja druženja i da bude usmeren ka vama, dođite spremni da predložite neke zabavne stvari koje će sve zaokupirati. Postoji mnogo načina da zabavljate članove porodice koji se ne sastoje od bušenja jedni drugih intenzivnim životnim pitanjima — poput igranja igre s kartama, pregledavanja starih porodičnih fotografija ili gledanja kućnih video zapisa. Ovo je mnogo zabavnije od objašnjavanja zašto još uvek niste pronašli novi posao ili novu ljubav.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Izvor: Wanted/ A.N.