Ne poznajemo mnogo ljudi koji ne vole pohovani tost – u stvari, nismo sigurni da poznajemo nekoga ko ne voli! Hleb je omiljena užina našeg detinjstva, vrhunska hrana koja dobro funkcioniše i u slatkoj i u slanoj verziji. Uz džem, šećer ili ajvar i sir, prepečeni hleb može se za tren oka iz skromnog jela pretvoriti u dekadentno jelo za doručak ili brunch, a mi znamo kako da napravimo i njegovu zdraviju verziju.

Naime, prepečeni hleb se obično, kao što mu i samo ime kaže, prepeče, što znači da se prži na ulju ili puteru. Naravno, ovo mu dodaje i dosta kalorija, a ako želite da ih izbegnete ove jeseni, odlična je ideja da pokušate da ga pripremite u rerni!

Priprema je još brža i urednija, a rezultat jednako ukusan. U nastavku vam zato donosimo recept za jesenji pohovani tost sa cimetom – ali ne iz tiganja punog ulja, već iz rerne.

Sastojci (za 2 porcije):

  • 350 ml mleka
  • 2 jaja (L)
  • 50 g + 2 kašike šećera
  • prstohvat soli
  • 4 kriške hleba
  • 1/2 kašičice cimeta

Proces pripreme:

12:11
Korak 1

Pripremiti preliv

Zagrejte rernu na 190 stepeni. Keramičku posudu premazati puterom i umutiti jaja sa 50 g šećera, mlekom i prstohvatom soli.

12:12
Korak 2

Preliti hleb

Umočite hleb sa obe strane u pripremljenu smesu i prebacite u pripremljenu keramičku posudu. Hleb prelijte ostatkom smese, ali prestanite kada vidite da više ne upija tečnost. Preostale dve kašike šećera pomešajte sa cimetom i pospite smesu po hlebu pre pečenja.

12:13
Korak 3

Pečenje i posluženje

Pecite hleb oko 20 minuta, dok ne dobije zlatnu boju i hrskavu koru. Zatim izvadite hleb i još toplo prelijte javorovim sirupom ili medom i poslužite uz omiljeno voće, namaz ili jednostavno samostalno.

slatke prženice
Unsplash/ Vicky Ng