Bilo da ste žena ili muškarac, teško da postoji neko kome nije bila želja nekada u životu da se makar jedan krug provoza u skupocenom Poršeu ili nekom trkačkom automobilu. Želje se ponekad ostvare, a nekad ostane samo divljenje prema onima koji su u tim snovima i željama uspeli. Bilo kako bilo, rekreativno ili u igrici svi možemo biti vozači Poršea, bez obzira koliko godina, novca i sreće imamo u životu.

Naravno, ne možemo svi biti profesionalni vozači, ali možemo se i u tom slučaju diviti onima koji to jesu. Iako se nekako uvek društveno podrazumevalo da su muškarci ti koji voze trkačke automobile, decenijama unazad mnoge žene pokazale su da motosport, kao i svi drugi sportovi, ne pravi granicu među polovima.

Važna poruka je - i žene voze brze automobile, nemojte odustati od svojih maštanja. Naučene generalije poput onih da žene nisu dobri i sigurni vozači, upravo se na trkačkim stazama pokazuju kao potpuno netačne. Gume škripe kada u krivinu uđe gospodin, ali i dama u svom bolidu, užitak je za obe strane podjednak.

Nekoliko godina unazad sve je veći broj žena koje se profesionalno bave motosportom i upravo one su primer i ohrabrenje za sve mlade ženske osobe koje se možda razmišljaju, dvoume i procenjuju da li ima smisla upuštati se u trke, takmičenja, automobile i sve što motosport nosi sa sobom.

Upravo takav podstrek dobile su i tri dame koje su trenutno aktivne i veoma uspešne u automobilizmu i šampionatima, a koje su i pored lude i brze vožnje ostale graciozne, dame u pravom smislu te reči. Njih tri su Sabre Kuk, Madelin Stjuart i Kloe Čembers i zajedničko im je to što sve tri voze Porše automobile i u njima beleže sjajne rezultate. Naravno one nisu jedine dame u motosportu, ima ih još i na sve njih treba da budemo ponosni.

Kako je raspored u motosportu zgusnut, kao što je to slučaj i sa svim ostalim sportovima, pravo je čudo što smo jednu od ovih dama zatekli na nedavno održanom događaju "Rennsport Reunion 7" u Laguna Seci u Kaliforniji. Ekipa Monda je Madelin Stjuart srela na stazi Laguna Seca, a nažalost Sabre Kuk je morala zbog povrede da propusti ovo okupljanje, ali je njen tim i trkački automobil bio tu i predstavljao njen uspeh, rad i trud.

Mondo se na legendarnoj trkačkoj stazi uverio da su odavno prošli dani kada je Porše bio automobil koji su birali samo muškarci. Kako su nam rekli iz komapanije Porše, Cayenne i Macan su sada dva najpopularnija modela među ženama. Ipak, ove tri dame voze nešto "opasnije mašine", u koje mnogi muškarci verujemo ne bi smeli ni da sednu.

Sabre - od karting trka do Formule 1

Sabre Kuk, profesionalna vozačica.
Instagram 

Sabre Kuk (29) je profesionalna američka trkačica i mašinska inženjerka iz Kolorada i od osme godine je razvijala želju za trkama, prvo preko kartinga, a kasnije i kroz automobilizam. Znanje iz mašinstva donelo joj je mogućnost da radi u Formuli 1, a od 2017. je zvanično i postala profesionalna vozačica nakon učešća na SCCA National Championship Runoffs.

Sabre Kuk radi u Formuli 1.
Instagram 

Uoči sezone 2023, Kuk je imenovana za prvu članicu Porše programa za razvoj ženskih vozača, što joj je omogućilo da se takmiči na Porsche Carrera Cup-u u Severnoj Americi, kao i mentorske sesije sa bivšim vozačem Poršea Patrikom Longom.

Kuk je imenovana za prvu članicu Porše programa za razvoj ženskih vozača
Instagram 

Ona vozi Porsche 911 GT3 Cup koji se mogao videti i na samom događaju "Rennsport Reunion 7".

Ona vozi Porsche 911 GT3 Cup koji se mogao videti i na samom događaju "Rennsport Reunion 7".
Instagram 

Madelin - brza vožnja i trke sa kolena na koleno

Medlin Stjuart (1).png
Instagram 

Medelin Stjuart (23) potiče iz novozelandske porodice profesionalnih trkačkih vozača i od svoje devete godine maštala je da postane upravo ono što je sada. Ona je treća generacija iz njene porodice koja ima karijeru profesionalnog moto sportiste, a ona ju je zvanično započela kada je imala 19 godina. Krajem 2021. godine počinje da vozi za Porše i da bude deo ove porodice kroz program za razvoj ženskih vozača. Taj podstrek doneo joj je mnogo ozbiljniji zaokret u karijeri i mnogo više takmičenja.

Instagram Medelin Stjuart ne preže od brze vožnje.

Ona vozi trkački automobil Porsche 911 GT3 Cup Tipe 992.

Medlin vozi trkački automobil Porsche 911 GT3 Cup Tipe 992.
Instagram 

Kloe - devojčica koja mašta uz škripu guma

Kloe Čembers je mlada profesionalna vozačica.
Instagram 

Kloe Čembers (19), poreklom iz Kine, je veoma mlada profesionalna vozačica trkačkih automobila i pravo je otkriće kompanije Porše. Kao i Sabre i Medelin pripada programu za razvoj ženskih vozača. Kloe će zasigurno ostati upamćena i po tome što se 2023. godine takmičila na šampionatu Castrol Toyota Formula na Novom Zelenadu i postala prva žena koja je počela sa pol pozicije i pobedila u trci, a to se za 18 godina održavanja te trke nikada nije dogodilo. Od 2012. godine niže uspehe i takmičenja, a nesumnjivo je da ćemo za ovu devojku ispunjavati redove novinskih članaka i u budućnosti. Veoma zanimljiva činjenica je da je Kloe poreklom iz Kine, ali ima američko državljanstvo, jer ju je usvojio američki bračni par. U toj porodici je dobila i brata i sestru koji su takođe usvojeni, a zanimljivo je da se i oni bave karting trkama.

Instagram Kloe Čembers je mlada vozačica kojoj mnogi muškarci ne smeju da stanu na crtu.

Ona vozi trkački automobil Porsche 718 Cayman GT4 Clubsport.

Kloe Čembers vozi trkački automobil Porsche 718 Cayman GT4 Clubsport.
Instagram 

Osim što su njih tri graciozne i prelepe, a i veoma uspešne u motosportu, važna je i njihova uloga i uticaj koji imaju u društvu, koje je neretko ograničeno stereotipima. One su te koje umnogome utiču na menjanje percepcije žena u društvu da žene nisu statusni simboli muškaraca koji voze brze i skupe automobile, već mnoge od njih i poseduju i voze i neke od najskupljih primeraka na svetu i nezavisne su i u tom smislu.