1. Belađo, Italija

U Lombardiji, na jezeru Komo koje izgleda kao more nalazi se živopisno mestašce bogate istorije, Belađo. Uživaćete jedući đelato i šetajući skalinama, uskim uličicama po ovom predivnom mestu a možete da posetite i baziliku San Đakomo iz romaničkog perioda ili Muzej navigacionih instrumenata.

U gradiću i okolini ima mnogo vila sa prelepim baštama a neke su poput vile Serbelloni otvorene za javnost. Ako vas put nanese u Belađo za vreme lokalne feste, probajte njihov svečani kolač koji se zove Miaska a pravi se od kukuruznog brašna i sušenog voća.

2. Thun, Švajcarska

Grad pored istoimenog jezera će vas privući svojom prelepom prirodom,a na vrhu brda iznad starog grada se nalazi bajkovito lep zamak iz 12.veka sa istorijskim muzejom. Ako to nije dovoljno da vas očara, grad vam pruža priliku da uživate u prelepom pogledu na Alpe.

Ovo prelepo mesto u Bernskom kantonu ima gradsku većnicu iz 16. veka. Šlag na torti će biti prisustvovanje fudbalskoj utakmici ili utakmici hokeja na ledu a trešnjica na šlagu bi bila izlet brodićem.

3. Biburry, Engleska

Upoznajte pravu Englesku, otkrivajući ovo ljupko selo u jugozapadnom delu Engleske. U selu se nalazi prelepa, stara, saksonska crkva svete Meri. U ovom prelepom selu možete videti kuće iz 17. veka, kamene kolibe boje meda sa strmim krovovima. Najveća zgrada je zgrada suda, sagrađena 1633. godine.

Arlington Row kolibe datiraju iz 1380. godine kada su ih monasi koristili za skladište vune. Selo je pored reke Coln i često je korišćeno kao filmska i lokacija za snimanje serija pa su ovde snimljeni filmovi Stardust i Bridget Jones's Diary.

Prvi klub na svetu za konjske trke, The Biburry Club je osnovan upravo ovde, daleke 1681. godine.

4. Ansi, Francuska (Annecy)

Francuski šarm u svom najlepšem izdanju u gradu koji ima nadimak Biser francuskih Alpa a koji se nalazi na jezeru Ansi i udaljen je 35 km južno od Ženeve. Ansi ima prelep dvorac i palatu. Ima mnogo razloga zašto nikako ne trebate da propustite da ga posetite.

Ansi ima jezero, koje je nadrealno lepo i pogled na planinske vrhove vanvremenske lepote. Ansi zovu i Alpskom Venecijom i njegovi kanali, popločane uličice, cvetni aranžmani i degustacija sira, kroasana i kafe će sigurno zadovoljiti vaše hedonističke potrebe.

Ako doputujete u paru a želite da ostanete zajedno zauvek, dovoljno je da se poljubite na Mostu ljubavi.

5. Meteora, Grčka

Čari Egejskog, Sredozemnog i Jonskog mora su dobro poznate i svi znaju za atraktivna grčka ostrva i gradove bogate antičkim i vizantijskim nasleđem.

Rodno mesto evropske civilizacije je mnogo više od letovališta i ima još mnogo interesantnih mesta u svojoj turističkoj ponudi. jedno od njih su Meteora, spektakularna lokacija i vizantijsko nasleđe čine ove manastire na liticama fascinantnim pa nije iznenađenje što su na listi Svetskog kulturnog nasleđa.

Šest pravoslavnih manastira se nalaze u centralnoj Grčkoj i najbliži grad je Kalambaka.