S dolaskom jeseni sve više sanjarimo o novim počecima, poslovnim prilikama, ali i novim destinacijama koje želimo da posetimo. Ako ste se zasitili razvikanih turističkih lokacija, zašto ne biste otputovali negde drugde?

U nastavku predstavljamo 5 netipičnih evropskih destinacija za putovanje za koje obavezno skinite neke od najpopularnijih aplikacija koje će vam olakšati putovanje.

1. Helsinki

Grad arhipelaga poznat je po svojim hladnim zimama i održivosti. Helsinki je najnovija skandinavska prestonica koja je postala magnet za putnike opsednute dizajnom. Iako još nije dosegnuo nivo Kopenhagena, dom je izuzetnih restorana i kafića, a mnogi od njih okupljeni su u elegantnoj četvrti Kallio i dizajnirao ih je Studio Joanna Laajisto. Grad se također čvrsto pozicionirao na svetsku umetničku kartu s Helsinškim bijenalom, dok je Hotel St George riznica finske umetnosti, s više od 400 originalnih umetnina rasutih oko hotela.

helsinki u jesen
Unsplash/ Tapio Haaja 

2. Alentejo

Samo dva sata vožnje od Lisabona i otprilike veličine Belgije, portugalska regija Alentejo tačka kojom vladaju bezvremenski ritmovi, gde se gradovi na brežuljcima uzdižu iznad livada s divljim cvijećem, a meštani jedu riblje specijalitete uz netaknutu atlantsku obalu. U unutrašnjosti, ljubitelji vina mogu da probaju bogata crna vina, proizvedena u vinogradima koji kombinuju inovativne tehnike s tradicijom vinogradarstva koja datira još od Rimljana, te da se goste brojnim plodovima zemlje u restoranima baziranim na lokalnim namirnicama.

Alentejo putovanje na jesen 2023
Unsplash Frank Nürnberger 

3. Mallorca

Rodno mesto masovnog turizma u 60-ima, ovo balearsko ostrvo poslednjih godina sve više skreće pažnju na svoje obrtničko nasleđe, pružajući utočište kreativcima koje privlači zanatska tradicija i dramatična arhitektura. Kreativnost Mallorce najviše zrači iz Case Balandre, umetničkoj rezidenciji i pansionu okruženim palmama, gde se mogu družiti etablirani i novi talenti, te u Fundació Miró, gde je rad Joana Miróa predstavljen u njegovoj bivšoj kući i studiju.

mallorca
Unsplash/ Yves Alarie 

mallorca
Unsplash/ Alejandra Cifre González 

4. Azorska ostrva

Azori čini devet portugalskih ostrva razbacanih usred Atlantika, a smatraju se evropskim Havajima. Okruženi migracijskim putanjama kitova, spektakularni otočki krajolici rezultat su vulkanskih erupcija. Pešačke staze oko otoka São Miguel obilaze slapove, kraterska jezera i guste kedrove šume, a rekreacija često završava krepkim cozidom, varivom kuvanim pod zemljom pomoću toplote. Gradić Pico će se svideti ljubiteljima vina zahvaljujući svojim zadivljujućim vinogradima, dok je Terceira dio UNESCO-ve svetske baštine.

Azorska ostrva
Unsplash/ Jose Oliveira 

5. Beč

Poznat po svom muzičkom pedigreu, božićnim sajmovima i bogatoj istoriji, glavni grad Austrije uvek je dobra ideja. Nedavno su se otvorili neki hoteli koji podižu nivo luksuznog odmora, poput hotela Rosewood Vienna koji je otvoren u bivšoj banci i zapanjuje svojim čistim, klasičnim dekorom. Hotel Josefine slavi Art Deco stil uz dodatak kiča, dok Hotel Gilbert privlači skandinavskim uređenjem.

beč putovanje
Unsplash/ Leyre 

 Izvor: https://luxurysociety.hr/